Csak óvatosan a Google Drive használatával!

cookie google chromeEgy rendkívül veszélyes biztonsági hibára derült fény a Google Drive szolgáltatásban, amely lehetővé teheti, hogy rosszindulatú felhasználók egy teljesen legitim fájl “mögé” tetszőleges, akár káros kódot tartalmazó fájlt rejtsenek — figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetet (NBSZ NKI).

A probléma a “Verziók kezelése” funkciót érinti. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a Google Drive fiókunkban lévő fájlokhoz újabb verziót töltsünk fel, anélkül, hogy változna a fájl hivatkozása, ami másokkal történő megosztás esetében rendkívül hasznos. Csakhogy ─ mint kiderült ─ egyáltalán nincs korlátozva, hogy ugyanaz a kiterjesztésű fájl legyen feltölthető, sőt gyakorlatilag bármilyen kiterjesztésű, akár egy futtatható (.exe) fájl is feltölthető új verzióként például egy pdf dokumentumhoz. Ráadásul előnézetben az eredeti fájl látszódik, azonban letöltéskor már a “frissített verzió” kerül letöltésre. Mivel a Google Drive-ban lévő fájlokat szabadon megoszthatjuk bárkivel, ez a biztonsági hiba kétség kívül könnyen felhasználható célzott adathalász ─ különösen a vezetőket megszemélyesítő, úgynevezett whaling típusú ─ támadások során. További súlyosbító tényező, hogy a Google Chrome böngésző automatikusan megbízik a Drive-ból letöltött tartalmakban. Az NBSZ NKI azt javasolja a felhasználóknak, hogy legyenek rendkívül óvatosak a nem várt, furcsa fájlmegosztásokkal kapcsolatban. Kattintás előtt inkább kérdezzenek rá a küldőnél, hogy valóban ő küldte-e a fájlt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Emmi: sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése

sze aug 26 , 2020
Sikeres volt az egészségügyi felhő költöztetése – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A közlemény szerint az augusztusi hosszú hétvégén volt a hazai egészségügy legnagyobb szabású infrastruktúraköltöztetése: az egészségügyi felhőben az elmúlt három évben összegyűlt több mint 140 millió dokumentum és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) teljes infrastruktúrája került […]
felhő

És még ez is...