Csák: a kínai gazdasági modell működőképes

Csák JánosA világgazdasági technológiai versenyben való helytállásnak is feltétele az önvédelmi képesség és a „puha hatalom” megfelelő alkalmazása, valamint a világos célkitűzés – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter.

A Mathias Corvinus Collegium Ki nyeri a technológiai és gazdasági versenyt? című, Kínát és az Egyesült Államokat középpontba állító konferenciáján elmondott nyitóbeszédében Csák János kiemelte, hogy vegyes nemzetközi megítélése ellenére a kínai gazdasági modell működőképes, mert a hagyományos identitáson alapuló önrendelkezésre és a cselekvőképesség fenntartására épít. (Helyesebben az ipari kémkedésre és az olcsó munkaerőre. A -szerk- megj.) A külföldi befektetések területén ugyanakkor Kína még jelentős hátrányban van az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, mivel a GDP-arányos érték csak 15 százalék az amerikai 43 százalékkal szemben. Csák arra számít, hogy ha Kína nemzeti össztermékben beéri amerikai ellenfelét, akkor a külföldi befektetéseit legalább megduplázhatja. A technológiai versenyben részt vevő országok számára a miniszter fontos célnak nevezte a kulturális erő, azaz a „puha hatalom” jó alkalmazását, hogy ne csak reagálásra, hanem előregondolkodásra is használják.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Beválhat a több mint ötven ráktípust kimutató vérvizsgálat

ked jún 6 , 2023
Ígéretesnek mutatkozik egy új, több mint ötven ráktípust kimutató vérvizsgálat a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) vizsgálata szerint – írta a BBC. Az új vértvizsgálatot ötezer olyan emberen próbálták ki, aki daganatos betegségre utaló tünetekkel kereste fel háziorvosát Angliában vagy Walesben. A vizsgálat a ténylegesen rákos esetek 75 százalékában helyes […]
vér

És még ez is...