Csak 15 ezren tanulnak tovább műszaki és informatikai képzésekben

Alig több mint 15 ezer diák műszaki és informatikai képzésekben tanul tovább a felsőoktatásban az idén felvettek közül – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tájékoztatás szerint a felsőoktatási alap- és osztatlan műszaki képzésekre felvettek száma idén 9100 közelébe nőtt. Informatikai területen több mint 6400-an folytathatják tanulmányaikat, 2016 óta itt 35 százalékos bővülés mutatható ki a felvételt nyertek számában. A legtöbb jelentkezőt felvett képzések összes dobogósa, az első tíz helyezett fele mérnöki vagy informatikusi képzés 2019-ben. Az alap- és osztatlan, nappali, állami ösztöndíjas képzések közül mérnökinformatikusnak vették föl a legtöbb jelentkezőt (2069 főt). Ebben az összevetésben második a gépészmérnöki (1462 fő), harmadik a programtervező informatikusi (1442), ötödik a gazdaságinformatikusi (1227) és hatodik a villamosmérnöki (1073) képzés.

Az ITM a közleményben hangsúlyozza, a kormány arra törekszik, hogy a szakképzést a mérnökképzés előszobájává fejlesztve támogassa a fiatalok műszaki irányú pályaválasztását. A minisztérium az Oktatási Hivatalon keresztül idén is értesíti a felsőoktatásba felvételt nem nyert jelentkezőket, hogy a középiskola elvégzése után a szakképzés számos területén van lehetőség továbbtanulásra és biztos megélhetést jelentő szakma elsajátítására. Így azok a fiatalok, akik ebben a tanévben nem jutottak be a felsőoktatásba, megtalálhatják helyüket és megalapozhatják jövőbeni elképzeléseik megvalósítását. A tárca emlékeztet, hogy 2015 óta a felnőttek számára iskolarendszerben a második szakma elsajátítása is ingyenes.

A felvi.hu adatai szerint a 2019. szeptemberében induló képzésekre 112 034-en jelentkeztek, de mindössze 78 900 feleltek meg a felvételi követelményeknek. A 15 ezer műszaki, vagy informatikai képzést választók alig valamivel több, mint ötödét teszik ki az összes továbbtanulónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jön a Digitális kultúra tantárgy?

pén aug 2 , 2019
Digitális kultúra néven várhatóan új tantárgy is bekerül angolszász mintára a hazai köznevelés repertoárjába – tudta meg a Magyar Nemzet a megújuló Nemzeti alaptanterv szakmai előkészítésében részt vevő Major Gábortól, aki a Makerspace.hu ügyvezetője (elegánsabban  CEO-ja), s aki mindezen túl a digitális oktatás prófétájaként is szerepel a honlapon. (A makerspace.hu […]

Friss, ropogós