Covid-igazolvánnyal verik át a népeket

covid igazolványCovid-igazolványra hivatkozó, káros csatolmányt tartalmazó, kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).

Az NKI a honlapján közzétett figyelmeztetésében azt írta: több bejelentést kaptak olyan “trójai vírust terjesztő” e-mailekről, amelyek az Európai Unió által kiadott digitális “Covid-bizonyítványra” hivatkozva kísérlik meg az emberek megtévesztését. Az eddig jelzett esetek alapján a levelek látszólagos feladója a [email protected] e-mail cím, a levél tárgya pedig “Covid vakcina digitális tanúsítvány” – írták, kiemelve: a levél melléklete vírusos állományt tartalmaz, ezért semmiképp se nyissa meg senki. A levélben a csatolmány megnyitását követően, az “áldozat” eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amelyben az úgynevezett Lokibot trójai típusú vírus egyik variánsa található. Az ilyenek elsődlegesen információgyűjtő kémprogramok, amelyek – többek között – a billentyűleütések figyelésére is képesek – hívták fel a figyelmet.

Az NKI azt javasolja, soha senki se kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik. Minden esetben külön rá kell keresni az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizni a kapott üzenet valódiságát. Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég, vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meg lehet győződni. Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentumot, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni. Az NKI arra figyelmeztet: ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen bejelentést a [email protected] e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A BM közleménye a KÉR megszüntetéséről

pén szept 10 , 2021
Korábbi cikkünkben a jelen.media cikkének tartalmi összefoglalóját közöltük. Ebben megírtuk, hogy az 1567/2021. számú kormányhatározat szerint megszűnik az egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer érkeztető programja (KÉR), ami eddig nagyjából 14 milliárd forintjába került az adófizető polgároknak. Ahogy az eredeti cikk is, úgy mi is közöltük a Belügyminisztérium válaszát amelyet a jelen.media […]
Belügyminisztérium