Cisco: ez a jövő III.

internetA Cisco Tech Radar néven évente összeállítja aktuális prognózisát. A társaság nyolcvan szakértő bevonásával vizsgálják azokat a technológiai trendeket, amelyek a következő öt, tíz, illetve 25 év során komoly hatással lehetnek az informatika mindennapjaira.

A dolgok internete (internet of things) és a biztonság
Előrejelzés: A következő kettő-öt év során az it-biztonság kiterjed a üzemeltetési technológia (OT) területére is. A biztonsági szemlélet a megelőző védelemről áttér a támadási folyamatok egészét tekintő „előtte, közben, utána” megközelítésre. 2015-re kifejlődik a hálózati „helyszínelés” (network forensics) módszere, amely előre megjósolja a támadásokat. Az Internet of Things (IoT) megjelenése gyökeresen átalakítja, amit a digitális biztonsági architektúrákról tudunk. Több tucat új platform, iparágspecifikus szabványok és mindezek teljesen új alkalmazási lehetőségei várhatóak. Az it-vezetők számára fontos feladatot jelent majd ezeknek a különböző technológiáknak a bevezetése és egy kellően rugalmas kockázati és biztonsági megközelítés kialakítása az IoT kihívásainak kezelésére. A Cisco IoT Security Grand Challenge pályázat és jó néhány, a közelmúltban bejegyzett szabadalom bizonyítja, hogy a kockázatok elleni védelem és a személyes adatok biztonsága áll majd a fejlesztések fókuszában.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a személyes adatok fokozott védelme az intelligens mérőeszközökben: az intelligens mérőeszközök rendszeresen küldik a fogyasztási adatokat a közműszolgáltatóknak, a hálózati terhelés valós időben történő optimalizálása érdekében. Ez azonban szükségessé teszi az adatok védelmét, megelőzendő a visszaéléseket és az illetéktelen felhasználást. A felhasználók védelme érdekében szükség lesz az adatok anonimitásának biztosítására és titkosítására. Ezzel elejét lehet venni, hogy az intelligens mérőórák a felhasználók megfigyelésének eszközévé váljanak. Fenyegetések elleni védelem az ipari berendezéseknél: az ipari eszközök élettartama jóval hosszabb, mint a fogyasztóknak szánt gépeké. Ez azzal a nehézséggel jár, hogy számítási és tárolókapacitásuk nehézkesen, vagy egyáltalán nem bővíthető életciklusuk során. Ezért új biztonsági megoldások kifejlesztésére lesz szükség, hogy az ipari eszközök biztonságát garantálni lehessen.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nem arany fogazatú, hanem arany fokozatú lett az Extreme Digital

pén dec 19 , 2014
Két alapítvánnyal is támogatói megállapodást kötött az Extreme Digital 2015-re: a Mesekórházzal és a Mosoly Alapítvánnyal is együttműködik a társaság a következő évben. A Heim Pál Alapítvány Egészség Díj Arany Fokozat címét az Extreme Digital a Bethesda Gyermekkórház Égési Osztály várótermének korszerűsítésért kapja meg. A Mesekórház Program keretében megvalósuló fejlesztés […]