CEOI: Két arany, egy-egy ezüst és bronz

Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója (A kép Vincze Dorottya (ELTE) fényképe alapján készült)Eddigi legjobb eredményét érte el a négytagú magyar csapat Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI): összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a fiatalok.

A június 23. és 29. között a csehországi Brnóban megrendezett 31. CEOI-n a nyolc régiós alapító ország*, plusz egy hazai és öt vendégország** csapatai vettek részt. A versenyen a diákok fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatok megoldásában mérték össze tudásukat. A feladatok között szerepelt például nagyszámú Covid-tesztek elvégzésének optimalizálása. A versenyzők a haditengerészet admirálisának és a cseh adóhatóság bőrébe is belebújhattak a diákok az elképzelt szituációkon keresztül.

Az idei informatikai diákolimpián abszolút első lett és aranyérmet szerzett Molnár István Ádám, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója. Szintén aranyéremben részesült Görömbey Tamás, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja. Ezüstérmet szerzett Czanik Pál, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója. Bronzéremmel végzett Szilágyi Balázs, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja. Az első helyen végzett Molnár korábban a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink 2022 különdíjában részesült mint a programozás és a matematika mestere, aki számos diákolimpián kiemelkedő eredményt ért el.

*A CEOI alapító országai: Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Szlovákia, Románia.

**Vendégországok: Ausztria, Azerbajdzsán, Izrael, Ukrajna, Svájc.

A magyar delegáció csapatvezetője Erdősné Németh Ágnes, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) tehetséggondozásért felelős alelnöke, helyettese pedig Nikházy László, az NJSZT Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója volt. A diákok az NJSZT tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával. A diákolimpiai szezon csúcspontja idén is a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia lesz, amely szeptemberben zajlik majd Egyiptomban. A világversenyen a CEOI-n bizonyított magyar csapatból három diákolimpikon is részt vesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kevesebb mellékhatást ígér egy magyar-japán felfedezés

ked júl 2 , 2024
Kevesebb mellékhatás, hatékonyabb gyógyszerek: ebben segít a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) kutatóinak felfedezése. Az új, jelátvitel-szelektív gyógyszerek a kevésbé korszerű hatóanyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek. A magyar és japán kutatók friss felfedezése abban segít, hogy ezek az újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, így szélesebb körben is felhasználhatók legyenek. A jelátvitel-szelektív gyógyszerek […]
kockázatok és mellékhatások

És még ez is...