Cambridge Analytica botrány: olcsón megússzta a Facebook

Mark ZuckerbergA Facebook tulajdonosa, a Meta Platforms Inc. beleegyezett, hogy 725 millió dollárt fizet a Cambriddge Analytica botrány lezárásáért.

Az egyezség, amelyet csütörtökön késő este hoztak nyilvánosságra, egy 2018-óta húzódó pert zár le amelyet azért indítottak, mert a Facebook lehetővé tette a Cambridge Analytica brit politikai tanácsadó cégnek, hogy hozzáférjen bő 87 millió felhasználó adataihoz. A megállapodás szerint a Metának nem kell elismernie a jogsértést. A vállalat közleményében azt írta, hogy a megegyezés „…közösségünk és részvényeseink legjobb érdekét szolgálja. Az elmúlt három évben átalakítottuk az adatvédelemmel kapcsolatos megközelítésünket, és átfogó adatvédelmi programot vezettünk be” – közölte a Meta.

Az időközben megszűnt Cambridge Analytica 2016-ban Donald Trump sikeres elnökválasztási kampányának dolgozott, és több millió Facebook-fiók személyes adataihoz jutott hozzá választói profilalkotás és célzás céljából. A Cambridge Analytica a felhasználók beleegyezése nélkül szerezte meg ezeket az információkat egy kutatótól, akinek a Facebook engedélyezte, hogy olyan alkalmazást telepítsen a közösségi médiahálózatán, amely több millió felhasználójának adatait gyűjtötte be. Az ezt követő Cambridge Analytica-botrány kormányzati vizsgálatokat, pereket és egy amerikai kongresszusi meghallgatást eredményezett, ahol a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget a törvényhozók faggatták.

2019-ben a Facebook beleegyezett, hogy ötmilliárd dollárt fizet az adatvédelmi gyakorlatával kapcsolatos Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatának lezárásaként, valamint százmillió dollárt az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság azon állításainak rendezésére, miszerint félrevezette a befektetőket a felhasználók adataival való visszaéléssel kapcsolatban. Mindazonáltal az állam főügyészeinek vizsgálatai még most is folyamatban vannak, és a vállalat a washingtoni főügyész által indított perben is helyt kell állnia.

Az egyezséggel a Facebook-felhasználók azon állításait oldották fel, amelyek szerint a vállalat megsértett különböző szövetségi és állami törvényeket azzal, hogy alkalmazásfejlesztők és üzleti partnerek széles körben engedély nélkül gyűjtötték be személyes adataikat. A felhasználók ügyvédei azt állították, hogy a Facebook megtévesztette őket, hogy azt hitték, megtarthatják a személyes adatok feletti ellenőrzést, miközben valójában több ezer külsősnek engedett hozzáférést a felhasználók adataihoz.

A Facebook korábban azzal érvelt, hogy felhasználóinak nincs jogos adatvédelmi érdeke azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyeket a közösségi médiában megosztottak barátaikkal. Vince Chhabria amerikai kerületi bíró azonban „annyira tévesnek” nevezte ezt a nézetet, és 2019-ben engedélyezte az ügy folytatását. Az egyezség becslések szerint 250-280 millió Facebook-felhasználóra vonatkozik. Az, hogy egy-egy felhasználó mennyi kártérítést kap, attól függ, hányan nyújtanak be érvényes igényt, de ha a számuk nem nagyon fog nőni, akkor is csak két-három dollár üti majd a markukat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Így vigyázzunk az ajándékba kapott okostelefonra

sze dec 28 , 2022
ShareTweetPinShareA Rejoy szervizlaborjának munkatársai szerint érdemes betartani néhány szabályt, amelyekkel meghosszabbítható az okostelefonok élettartama. Ne merítsd le és ne töltsd fel teljesen az akkumulátort! A mai okostelefonok akkumulátorát nem kell, de nem is ajánlott 0 százalékig meríteni sem az első használat előtt, sem máskor. Már lehetőleg 20 százalék körüli töltöttségi szintnél […]
okostelefon szerviz

És még ez is...