Büntetett a Médiatanács

A televíziók és rádiók médiaszolgáltatói, valamint a virtuális videótékákat működtető szolgáltatók számára törvény írja elő, hogy tartalmaik között meghatározott százalékban európai, illetve magyar alkotások, valamint öt évnél nem régebbi műsorszámok szerepeljenek. A Médiatanács ezeknek az előírásoknak a 2021-es teljesülését vizsgálta.

Az európai gyártású műsorok arányára vonatkozó kötelezettséget az Európai Unió vezette be az Európán kívülről érkező médiatartalmak áradata elleni védekezésként, az európai műsorgyártás fellendítéséért és az európai kulturális identitás védelméért. A hazai szabályozás mindezt kiegészítette a magyar tartalom közzétételére vonatkozó kötelezettséggel. Jelenleg 112 televízió, 80 rádió és 16 virtuális videótéka üzemeltetője köteles műsoraiban a törvényben meghatározott arányok teljesítésére.

A médiatörvény a médiaszolgáltatók számára minimum a műsoridő tíz százalékában öt évnél nem régebbi európai, legalább nyolc százalékában pedig magyar művek sugárzását írja elő. A testület kilenc televízió és három rádió médiaszolgáltatójánál tárt fel jogsértést, és szabott ki bírságot. A virtuális videotékák esetében az egy naptári évben elérhetővé tett műsorszámok legalább tíz százalékának kell magyar művekből állnia. A 16 vizsgált üzemeltető közül egy nem teljesítette jogszabályi kötelezettségét, csak 2,5 százalékban kínált magyar tartalmat, ezért a Médiatanács bírság megfizetésére kötelezte.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre megalakult a Digitalizációs fejlesztési és szabályozási munkacsoport

hét júl 18 , 2022
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter döntése szerint, július 15-én megalakult és egyben megtartotta első ülését a Digitalizációs fejlesztési és szabályozási munkacsoport. A munkacsoport célja, hogy előmozdítsa egy európai szinten versenyképes, a digitalizációban élen járó, a társadalmi és üzleti elvárásokat magas szinten kiszolgáló, innovatív pénzügyi szektor kialakulását – közölte Túri Anikó, a […]
Túri Anikó