Bundeswehr: jó tízezer fős lesz cybervédelmi alakulat

Ursula-von-der-LeyenTöbb mint tízezer fős informatikai védelmi alakulatot szerveznek a német hadseregben (Bundeswehr) — jelentette be kedden Berlinben a német védelmi miniszter. Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint a Cyber/IT (CIT) nevű szervezeti egységet 2021-ig építik ki, a fejlesztés végére 13 500 katona és civil dolgozik majd benne. Évente 800 katonát és 700 civilt irányítanak át vagy vesznek fel a CIT-be, amelyet egy ismeretterjesztő, népszerűsítő kampánnyal reklámoznak majd, és a Bundeswehr müncheni egyetemén elindítják az informatikai védelmi szakot, évfolyamonként hetven hallgatóval.

A “hálózatosodott” világban a Bundeswehrnek meg kell tudnia védeni magát és az országot – indokolta az átalakítást Von der Leyen a tárca közleménye szerint. Kiemelte, hogy naponta átlagosan 6500 informatikai támadás éri a német állami hálózatokat. A CIT fő feladata a védelem, illetve a védelem megszervezése a nemzeti és nemzetközi hatóságokkal és partnerekkel együttműködve – mondta a miniszter. A Bundeswehrnél most is komoly tudás, szakértelem van, de ezzel az erőforrással jobban kell gazdálkodni, “láthatóbbá és ütőképesebbé” kell tenni.

A Bundeswehrnek 177 ezer katonája és csaknem 90 ezer civil munkatársa van. Német sajtóértesülések szerint már van egy nagyjából hatvan fős, titokban működő informatikai egysége, amely támadó műveleteket is végrehajt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.