Brüsszel fellép az online gyűlöletbeszéd ellen

Vera-Jourova

Új magatartási kódexet hozott nyilvánosságra kedden az Európai Bizottság az online gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében, amelyet több internetes óriásvállalat, a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft is támogatásáról biztosított. A magatartási kódex számos kötelezettségvállalást tartalmaz az Európában megjelenő online gyűlöletbeszéd “vírusszerű” terjedésének megállítására. A kódexet aláíró cégek elkötelezik magukat a jogellenes tartalmak felszámolását célzó erőfeszítéseik fokozása mellett. Az új szabályok értelmében a vállalatok kötelesek lesznek 24 órán belül felülvizsgálni a hozzájuk beérkezett, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszok többségét, és szükség esetén el is kell távolítaniuk a vitatott tartalmakat. Ehhez ki kell alakítaniuk a szükséges belső eljárásokat, és munkatársaikat is fel kell készíteniük a feladatra.

“A közelmúltbeli terrortámadások emlékeztettek bennünket arra, hogy sürgős lépéseket kell tennünk az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A közösségi média sajnálatos módon az egyik olyan eszköz, amelyet a terrorista csoportok a fiatalok radikalizálására, a rasszista csoportok pedig az erőszak és a gyűlölet terjesztésére használnak. Ez a megállapodás fontos előrelépést jelent annak biztosítására, hogy az internet továbbra is a szólásszabadság és a demokratikus véleménynyilvánítás helye legyen, ahol tiszteletben tartják az európai értékeket és jogszabályokat” – közölte Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Gyorsított eljárásban vásárol tableteket a KSH

csü jún 2 , 2016
Tendert írt ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2016. évi Mikrocenzus, és 2016. decemberi mezőgazdasági összeírások elvégzéséhez szükséges összeírói tabletek szállítására. A nyílt, gyorsított eljárásban 570 darab új táblagépet kíván a hivatal beszerezni tokkal-vonóval, azaz tartozékokkal, kiegészítőkkel, és operációs rendszerrel — olvasható a Közbeszerzési Értesítőben.
KSH

Friss, ropogós