Brüsszel: a Google visszaél az erőfölényével

Margrethe-VestagerÚjabb fejezet nyílt csütörtökön a Brüsszel és a Google között zajló csörtében. Az Európai Unió versenyhatósága megerősítve látja azt a gyanút, hogy az amerikai cég az erőfölényével visszaélve következetesen a saját ár-összehasonlító szolgáltatását részesíti előnyben az internetes találati oldalain. A társaság másik bűne, hogy mesterségesen korlátozza a honlapokat abban, hogy a Google versenytársainak keresési hirdetéseit jelenítsék meg. A 2015 áprilisban küldött előzetes kifogásközlésre az amerikai szoftveróriás még szeptemberben válaszolt, amelyet követően az Európai Bizottság újabb vizsgálatokat indított. Ennek során Margrethe Vestager versenyjogi biztos szerint még jobban bebizonyosodott, hogy a Google nem versenytársakként, hanem ügyfelekként tekint és kezeli a piaci riválisokat.

„A Google rengeteg innovatív terméket állított elő, amelyek mássá tették az életünket. Ez azonban nem jogosítja fel a céget arra, hogy megtagadja más vállalatoktól az esélyt a versenyzésre és az innovációra. Ma újabb megerősítést nyert az a feltételezésünk, hogy a Google illetéktelenül részesítette előnyben a saját ár-összehasonlító szolgáltatását az általános keresőoldalakon. Ennek következtében a fogyasztók nem biztos, hogy a keresés során a legmegfelőbb eredményeket kapják. Az ellen is kifogást emeltünk, hogy a Google a versenytársak harmadik web-oldalakon való keresési hirdetései elhelyezésének korlátozásával akadályozta a versenyt, leszűkítve ezzel a fogyasztók választási lehetőségeit és az innovációt” – hangsúlyozta Vestager.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Számítógépes programmal megelőzhető a PTSD

pén júl 15 , 2016
A jövőben számítógépes gyakorlatokkal is képezi a harcoló egységek katonáit az izraeli hadsereg, mert ezzel csökkentik a későbbi harctéri traumák esélyét – értesült a Háárec című izraeli újság szerdán. A tel-avivi egyetem kutatása szerint hetven százalékkal csökkent a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű pszichés zavar előfordulásának esélye azoknál a katonáknál, […]

Friss, ropogós