Brexit: lassulhat a brit it-beruházások növekedése

BrexitA brit kilépés nem lesz lényeges hatással az informatikai beruházások alakulására az Európai Unióban, Nagy-Britanniában azonban évi két százalékkal is lassíthatja a növekedést — állítja az IDC Europe informatikai és távközlési piackutató vállalat elemzése. Az IDC Europe elemzői három forgatókönyvet állítottak fel az informatikai beruházásokra gyakorolt Brexit-hatásra. A legnagyobb, hetven százalékos valószínűséggel kezelt első változat a brit GDP-növekedés kezdeti lassulásából kiindulva az informatikai beruházások csökkenését feltételezi 2017-ben és 2018-ban, majd mérsékelt növekedését 2019-ben és 2020-ban. A brit informatikai kiadások 2020-ban érik el ismét a Brexit előtti szintet. Ebben a forgatókönyvben a brit it-beruházások évi átlagos növekedési ütemére vonatkozó előrejelzést két százalékkal kell lefelé módosítani.

A húsz százalékos valószínűséggel kezelt második, egyben “legpesszimistább” változatban a Brexit az uniós működési mechanizmusra gyakorolt áttételes hatásával gazdasági bizonytalanságot gerjeszt az egész régióban, ami rövid távon az informatikai kiadások jelentős csökkenését vonja majd maga után elsősorban Nagy-Britanniában, de részben Európában is. Az it-beruházások az előrejelzési periódus második felében indulnak nehézkes növekedésnek. Ebben a vállalati központok és üzemek áttelepítését, valamint elbocsátásokat is feltételező modellben a Brexit miatt a brit it-növekedési előrejelzést öt százalékkal kell lefelé módosítani. A legkisebb, tíz százalékos valószínűséggel kezelt forgatókönyv gyorsan, szakszerűen lebonyolított politikai átmenetet feltételez. A brit it-piac csak átmeneti zavarokat él majd át az idén és 2017-től gyors fellendülésnek indul. Az európai it-piacra pedig a Brexit semmiféle hatással nem lesz.

A jelenleg már felfüggesztett projektek, például a londoni és a frankfurti tőzsdék fúziója, vagy a Siemens brit szélerőműpark beruházásai a piacon uralkodó nagy bizonytalanságra utalnak – mutatott rá Douglas Hayward, az IDC szakértője. A második, legpesszimistább verzióban az ilyen és hasonló fejlemények súlyos hatással lehetnek a brit és az európai informatikai beruházásokra. A Brexit következményeként elsősorban a pénzügyi szolgáltatók, a feldolgozóipar és a kiskereskedelem it-beruházásai csökkenhetnek az esetleges megszorításoknak leginkább kitett közüzemi szektorral együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Billentyűzet, ami minden eszközhöz klassz

pén júl 1 , 2016
A Logitech bemutatta a Logitech K780 Multi-Device vezeték nélküli billentyűzetet. A numerikus billentyűkkel is ellátott klaviatúrával okostelefonokkal és tabletekkel is működik. Az Easy-Switch gomb megnyomásával könnyen lehet váltani és gépelni a három eszköz bármelyikén. A K780 Multi-Device csendes és pontos gépelést biztosít. A billentyűk a használat kényelmének és pontosságának érdekében […]