Botránnyá dagad Bezos luxusvitorlásának esete a rotterdami híddal

Jeff BezosAhmed Abutaleb rotterdami polgármester szerint nem érkezett kérelem a város legendás hídja, a Koningshaven részleges lebontására, hogy Jeff Bezos amerikai milliárdos újonnan épülő luxusjachtja áthajózhasson alatta – írta a Dutchnews holland hírportál.

A portál szerint polgármester megjegyzése azért figyelemre méltó, mert a város tisztviselői korábban úgy nyilatkoztak, hogy megadnák az engedélyt. Abutaleb viszont azt mondta: ha a hivatalos kérelmet benyújtják, akkor döntés meghozatala előtt minden érdeket figyelembe vesznek: a térség gazdagsági, tengerészeti érdekeit és a műemlékvédelmi szempontokat is. Leszögezte: amennyiben az engedélyt megadnák, „a bontási költségeket természetesen a hajó vevőjének kell állnia”. A holland média beszámolt arról, hogy az ügy a közösségi médiában is heves reakciókat váltott ki: a Facebookon mintegy 1900-an jelezték érdeklődésüket az esemény iránt, amelyben arra szólítják fel Rotterdam lakóit, hogy záptojással dobálják meg a jachtot, amikor áthalad a híd alatt. „Rotterdamot a helyiek építették újjá a második világháborús romokból, és nem fogjuk hagyni, hogy a hidat szétszedjék egy megalomániás milliárdos miatt. Harc nélkül nem!” – írták a Facebookon kezdeményezők.

A holland Zöldpárt rotterdami frakciója rendkívüli vitát akar a kérdéssel kapcsolatban. „Ez az ember (Bezos) strukturális kizsákmányolással, adóelkerüléssel, a jogszabályok kijátszásával kereste a pénzét, most pedig miatta le kell bontani a gyönyörű nemzeti emlékművünket?” – nyilatkozta a sajtónak Stephan Leewis, rotterdami tanács zöld képviselője. A polgármesteri hivatal több tagja viszont azzal érvel, hogy mennyi új munkahelyet teremtettek a hajó építésével, továbbá hajógyártás és az ágazathoz tartozó tevékenységek fontos bevételi forrást jelentenek a helyi önkormányzatnak. Az építőipari szakértők szerint a felszerkezet kiemelése nem „okozna túl nagy gondot”, elvileg egy nap alatt is befejeződének a munkálatok, és a hidat eredeti állapotába építenék vissza.

A héten a holland sajtó arról számolt be, hogy az Amazon.com alapítója és a szuperjachtját gyártó hollandiai Oceanco hajóipari vállalat azzal a kéréssel fordult a rotterdami polgármesteri hivatalhoz, hogy bontsák meg a műemlékvédelem alatt álló híd felszerkezetét, hogy a negyven méter magas árboccal tervezett vízi jármű áthaladhasson alatta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megvan miért érzed, ha büdös a kollégád

szo febr 5 , 2022
A testszag és egyéb bűzök észlelésének mechanizmusát azonosították amerikai kutatók – írja a The Guardian. A mintegy négyszáz szaglóreceptornak csupán töredékéről mutatták ki eddig, hogy részt vesz a speciális szagok észlelésében. „Még mindig meglepő módon keveset tudunk arról, hogyan működnek a szaglószervi receptorok, miként lépnek egymással kapcsolatba, hogy kódolják az […]
büdös

És még ez is...