Böngészgetett, s közben egy közel 1,8 millió kínai nő szülőképességét is tartalmazó adatbázist talált

Közel 1,8 millió nő személyes adatait, köztük szülőképes vagy sem státuszukat is tartalmazza az a kínai adatbázis, amelyre egy holland internetbiztonsági szakember, Victor Gevers bukkant rá a világhálón. Twitter-üzenetében Gevers azt írta, hogy Kínában egy szervezet a nőkre vonatkozó adatgyűjtésbe kezdett. A létrehozott adathalmaz az érintettek telefonszáma, lakcíme, tanulmányi státusza, tartózkodási helye, személyiigazolvány-száma és családi állapota mellett feltünteti – mint írta – a “szülőképesség” – 1-es vagy 0-ás besorolású státuszát is. A legfiatalabb lány az adatbázisban 15, a legidősebb nő pedig 95 éves, az átlag életkor valamivel meghaladja a 32 évet. A legfiatalabb nő, aki a potenciális gyerekvállalás szempontjából 1-es besorolással szerepel a lajstromban, 18 éves, a legidősebb pedig 39. Az adathalmazban szereplők mindannyian egyedülállók, tíz százalékuk elvált, egy százalékuk özvegy. Mintegy 82 százalékuk Pekingben él. Gevers nem tudja, hogy az adatbázis kinek a tulajdona, és valójában milyen célra hozták létre.

Victor Gevers
A holland szakember a társalapítója egy informatikai biztonsággal foglalkozó nonprofit alapítványnak, amely online sebezhetőségeket kutat fel, majd figyelmezteti az érintetteket. Gevers februárban az arcfelismeréssel foglalkozó sencseni SenseNet vállalat olyan védelem nélküli adatbázisára lelt, amely több mint 2,5 millió ember adatait és hollétét tartja nyilván valós időben a Kína nyugati részén fekvő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Együttműködést javasol a Huawei a távközlési biztonsági szabványok kidolgozásában

ked márc 19 , 2019
A technológiai szabványok kidolgozását szorgalmazza minden érintett fél részvételével a Huawei Technologies mobilhálózati berendezéseket gyártó vállalat, reagálva az Európai Parlament állásfoglalására a kínai távközlési cégek által támasztott biztonsági kockázatokról. Az Európai Parlament (EP) kedden megszavazott állásfoglalásában aggodalmának adott hangot a kínai telekommunikációs cégek jelentette kiberbiztonsági kockázatok miatt. Iránymutatást kért egyúttal […]
Huawei