Black friday: roham és tüntetések amerikában

usaAmerikaiak tízmilliói kezdték meg a karácsonyi vásárlást a szezon kezdetét jelentő “fekete pénteken“. A vásárlók első rohama már csütörtök este megindult, mert az elmúlt években elterjedt szokást folytatva számos kereskedő előrehozta az akciót. A kiélezett versenyben a legnagyobb áruházláncok közül az idén a Target, a Macy’s, a Kohl’s, a Staples és a J.C Penney csütörtök este hatkor megkezdte a rendkívüli nyitva tartást, az Amazon és a Best Buy pedig a hét eleje óta hirdeti online a “fekete pénteki” kedvezményeket. Ezzel a kereskedők sokak szerint elrontották a hálaadás meghitt hangulatát. A vevők második hulláma péntek reggel árasztotta el a boltokat. Az akciós szezon vásárlásainak egyre növekvő hányada évek óta már online történik az Egyesült Államokban. Ez a várakozások szerint a “kiberhétfőn” fog tetőzni.

Az amerikai média az ország számos pontjáról számolt be hatalmas sorokról, néhány helyszínről pedig vásárlók közötti, dulakodásba torkolló konfliktusokról is. Indianapolisban például egy szolgálaton kívüli rendőrt ütlegelt egy pár, letartóztatták őket. Los Angelesben pedig két nő esett egymásnak egy leszállított árú Barbie baba miatt. A nagyobb láncok különleges biztonsági intézkedésekkel és a kedvezményes vásárlási időszak széthúzásával készültek fel a rohamra. Ez bevált gyakorlat azóta, hogy 2008-ban a Wal-Mart egy alkalmazottja életét vesztette a vásárlói rohamban. A felfokozott hangulatban egyes helyeken politikai és bérkövetelések kinyilvánítására is akciók indultak. Az országosan 1600 üzlettel rendelkező Wal-Mart dolgozói például a hálózat több pontján tiltakozó akciókkal követelik, hogy az órabérüket emeljék fel 15 dollárra — írja az MTI.

Honnan ered a Black friday elnevezés?
Az amerikai kereskedők rendszerint a “fekete péntektől” karácsonyig terjedő időszakban termelik ki bevételük egyötödét, ezért készleteik egy részére adott jelentős árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. A nap neve arra utal, hogy az üzletek mérlege ilyenkor fordul át a veszteséges “vörösből” a nyereséges “fekete” tartományba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Figyelőszoftvert fejlesztett a Webra International

vas nov 30 , 2014
Csaknem 115 millió forintos európai uniós támogatással 180 millió forintból automatikus munkaidő- nyilvántartó rendszert fejlesztett ki a Webra International Kft. tartalom- és munkafolyamat-kezelő vállalat. Az új rendszer a jelenlegi manuális munkaidő-nyilvántartást a fejlesztés, programozás, illetve alapvetően számítógéppel végzett munka esetén a lehető legnagyobb mértékben automatizálja, emellett adatgyűjtő és -elemző funkciót […]
Irodai munka. programozó

Friss, ropogós