BKK: 4G-re állt át a Futár-rendszer

BKK-FutárDecembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Forgalomirányítási és Utasjékoztatási Rendszere, a Futár.

A projekt keretében a mai elvárásoknak megfelelő, 4G-s technológián alapuló eszközöket építettek be a járművekbe, a megállóhelyi kijelzőkbe és a hangos utastájékoztatást szolgáló berendezésekbe – olvasható a BKK közlemény. Ez azt jelenti, hogy csaknem 2400 jármű – villamosok, trolibuszok és autóbuszok – eszközeit, valamint 478 közterületi kijelzőt modernizáltak. A Futár egy műholdas járműkövető hálózat, amely lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, 24 órás felügyeletét, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást.

A fejlesztés azért vált szükségessé, mert a régi eszközök nem lettek volna képesek a 3G szerepét átvevő 4G hálózaton üzemelni. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott vállalkozó júniusban kezdte el az ezzel kapcsolatos munkát, amellyel határidőre, november végére el is készült. Mindezzel párhuzamosan szükségessé vált a Futár tízéves rádiórendszerének fejlesztése is. A forgalmat irányító diszpécserek ugyanis ezen a hálózaton keresztül tartják a kapcsolatot a járművezetőkkel. A csoporthívási funkciók egyedülállóan gyors információcserét tesznek lehetővé forgalmi zavarok esetén.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

3D nyomtatás tanfolyam – befektetés a jövőbe

csü dec 8 , 2022
A technológiai megoldások területén az egyik legjelentősebb modern megoldásnak a 3D nyomtatás számít. E számos területen alkalmazható találmány már napjainkban is hódít, a jövőben pedig egy költséghatékony, univerzális gyártási opció lehet. Az ehhez kapcsolódó ismeretek elsajátítását érdemes időben elkezdeni. A 3D nyomtatás lényege, hogy szoftverekben tervezett háromdimenziós alakzatokat képes materializálni, […]
apave.hu

És még ez is...