Biztonság: mi jöhet még? I.

hackerAz ESET kutatói az előző évekhez hasonlóan elkészítették éves, a számítógépek elleni várható támadásokról szóló elemzésüket. Idén a tavalyi veszélyek mellett fokozódni fognak a célzott támadások, a fizetési rendszerekre és a dolgok internetéhez kapcsolódó támadások is.

Célzott támadások
Az elmúlt években, ha mást nem, egy leckét nagyon megtanulhattunk: azt, hogy a célzott támadások folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak és ez alól az idei, 2015-ös év sem lesz kivétel. A közismert nevén Advanced Persistent Threats-ként (APT) ismert támadások a célpont kiválasztásánál, a támadás időtartalmában és a „lappangási” időszak hosszúságában térnek el a hagyományos kibertámadásoktól. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezek a támadások célzott Social Engineering támadásokat hasznosítanak. Az APT adattár szerint az ilyen jellegű támadások az elmúlt pár évben megsokszorozódtak, 2010-től 2014-ig összesen 53 ismert támadást azonosítottak, és ezek mellett valószínűleg nagyon sok volt a még felfedezetlen kísérlet is. A területek alapján legfőbb azt láthatjuk, hogy jellemzően a pénzügyi és az üzleti szféra áll leginkább a célkeresztben, de időnként politikai motivációk is tetten érhetőek, vagy legalábbis gyaníthatók. Emellett aggasztó lehet, hogy folyamatosan növekszik az egészségügyi adatok elleni támadások száma is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A ProgAdat ügyviteli rendszere befelhősödött

ked jan 13 , 2015
Induló beruházás nélkül, tervezhető havi költségekkel érhető el ezentúl a Laurel cégcsoporthoz tartozó ProgAdat ügyviteli rendszere, miután a társaság az alkalmazás felhőkörnyezetben működő változatait is kifejlesztette. A kisvállalkozások így egyszerűbben, olcsóbban és alacsonyabb, ám rendszeres költséggel juthatnak hozzá a kereskedelmi és pénzügyi adminisztrációs feladatok elvégzését egyszerűsítő megoldásokhoz – számolt be […]

És még ez is...