Bionikus szemmel láthat újra egy félvak brit

makula-degeneracioElőször adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula-degenerációban szenvedő betegnek manchesteri sebészek bionikus szemprotézis beültetésével. A nyolcvan éves Ray Flynn a makula-degeneráció úgynevezett száraz formájában szenved, és a betegség miatt teljesen elvesztette központi látását. A Manchesteri Királyi Szemkórház sebészei ültették be a retina implantátumot, amely a férfi szemüvegére erősített minikameráról kap jeleket. A műtét után két héttel Flynn képes volt az implantátum segítségével felismerni függőleges, vízszintes és átlós vonalakat, ma már képes emberek és tárgyak körvonalait látni. A férfi azt reméli, hogy idővel annyira javul a látása, hogy képes lesz a mindennapos feladatokat, mint a bevásárlás, kertészkedés önállóan ellátni.

A Second Sight amerikai cég által készített Argus II implantátumot már felhasználták korábban a vakságot okozó retinitisz pigmentózisban szenvedő betegek látásának helyreállítására, a manchesteri műtét volt azonban az első, amikor bionikus szemet időskori makula-degenerációban szenvedőnek ültettek be, ez a betegség a fejlett társadalmakban az időskori látásromlás leggyakoribb oka, és több millió embert sújt világszerte. Paulo Stanga szemsebész professzor, aki a négyórás műtétet vezette, elmondta, hogy az eljárás “új korszak kezdetét jelenti a látássérült betegek számára”. Az implantátum nem képes arra, hogy visszaadja a nagyon éles látást, de korábbi tanulmányokból kiderült, hogy segíti a betegeket jellegzetes formák felismerésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az m2m a kiskereskedelemben és az egészségügyben terjed

pén júl 24 , 2015
A Vodafone M2M Barométer jelentés szerint egyre kifinomultabb megoldásokra használják a cégek az m2m technológiát és ezek egyre inkább integrálódnak a különböző felhő alapú megoldásokkal, és egyre nagyobb szerepük van a begyűjtött adathalmazok, az úgynevezett big data kielemzésében is. A cégek, amelyek ezen a területen befektettek jelentős változásról számoltak be üzletvitelükben: […]