Bill Gates: itt a “távirányítású” fogamzásgátló chip

chipA bőr alá beültethető és 16 évig működőképes távirányítású fogamzásgátló chip készült Bill Gates támogatásával – írta a The Daily Telegraph. A chip a fogamzásgátló hatású levonorgesztrel hormon kibocsátásával szabályozza a teherbeesést. Az implantátum ugyanakkor távirányítható: a chippel rendelkező nő (Abban csak reménykedni lehet, hogy más nem. A -szerk- megj.) aktiválhatja, de ki is kapcsolhatja. A chipet a tompor, a felkar vagy a has bőre alá ültethetik be. Az implantátum hosszú távú megoldást nyújthat a születésszabályozásra. A jelenleg használatos fogamzásgátló implantátum három évig jó, és működését csak úgy lehet leállítani, ha egy klinikán eltávolítják.

Az új chip fejlesztői – a massachusettsi MicroCHIPS startup cég – szerint ha az implantátum sikeresen túljut az utolsó teszteken is, akár már 2018 elején a piacra kerülhet, ráadásul “versenyképes áron”. A chip preklinikai vizsgálata a jövő év elején kezdődik. A chip ötlete két éve merült fel, amikor Gates kollégáival látogatást tett a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT): arról faggatták Robert Langer professzort, hogy létre lehet-e hozni olyan születésszabályozó chipet, amelyet egy nő ki- és bekapcsolhat — írja az MTI.

Az MIT szerint az implantátumnak kódoltnak kell lennie, hogy védve legyen a vezeték nélküli adatforgalom, és használata biztonságos legyen. A chip mérete 20x20x7 milliméter, a tárolt hormon pedig egy 1,5 cm széles mikrochipen kap helyet a készüléken belül. Az implantátum működése esetén naponta 30 mikrogrammos hormondózist enged a szervezetbe oly módon, hogy a chip egy apró elektromos töltéssel felolvaszt egy ultravékony tömítést a hormon körül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A kiberbiztonságról tájékozódtak a katasztrófavédelem vezetői

pén júl 11 , 2014
A kritikus infrastruktúrák kiberbiztonsága volt a kiemelt témája annak a szakmai rendezvénynek, amelyet július 8-án tartottak az Alcatel-Lucent Magyarország Kft., az Airbus DS CyberSecurity, a NETASQ és a Cassidian SAS szervezésében Budapesten. A rendvédelmi szerveknél, szolgálatoknál, és a létfontosságú rendszerek és létesítmények üzemeltetőinél már korábban jelentkezett annak az igénye, hogy […]
Kossa György

Friss, ropogós