Betiltották a németországi szélsőbal legismertebb portálját

Betiltották a németországi szélsőbaloldal első számú internetes fórumaként számon tartott linksunten.indymedia.org portált, és házkutatást tartottak az üzemeltetőknél.

A német szövetségi belügyminisztérium közleménye szerint az elérhetetlenné tett portál az erőszakot politikai céljaik szolgálatába állító szélsőbaloldal legbefolyásosabb kommunikációs eszköze volt, évek óta terjesztettek rajta a büntetőjoggal és az alkotmánnyal ellentétes tartalmakat. Így a többi között rendőrök és politikai ellenfelek megtámadására és szabotázsakciókra biztatták az olvasókat. A portálon a G20 csoport júliusban rendezett hamburgi csúcstalálkozója ellen is mozgósítottak. Az állam “következetesen fellép az interneten folytatott szélsőbaloldali uszítás ellen” — tette hozzá a miniszter a közlemény szerint. A portálon közölt lázító tartalmak, a rendőrök elleni erőszak legitimálását szolgáló gyalázkodások “az emberi méltóságot sárba taposó hozzáállás” megnyilvánulásai, amelyek “elfogadhatatlanok és nem egyeztethetők össze szabad és demokratikus rendünkkel” — mondta a belügyminiszter.

Nyilatkozatában kiemelte, hogy a tiltás nem az indymedia.org nemzetközi portálhálózatra vonatkozik, hanem a német kiadásra, és a portált üzemeltető egyesületre. Pénteken Baden-Würrtemberg tartományban több helyszínen házkutatást is tartottak a portál több vezetőjénél és támogatójánál. Az intézkedés célja az “egyesületi szervezet felszámolása és az egyesületi vagyon lefoglalása” volt — áll a közleményben. Az indymedia radikális baloldali, antikapitalista, globalizációellenes mozgalmak laza, függetlenül működő portáljainak hálózata, az ezredforduló óta működik. A német kiadás 2009-ben indult. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2016-os éves jelentése szerint a linksunten.indymedia.org az “erőszakorientált szélsőbaloldal legfontosabb médiuma”, szerepe a szimpatizánsok tájékoztatása, buzdítása és tevékenységük összehangolása, valamint a propaganda terjesztése és új támogatók megnyerése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.