Bennfentes részvényvásárlás miatt büntet az MNB

Est MédiaMagyar Nemzeti Bank (MNB) 58 millió forint bírságot szabott ki egy magánszemélyre, aki bennfentes információ ismeretében Est Media részvényeket vásárolt, így a többi befektetőhöz képest tisztességtelen előnyhöz jutott – közölte a MNB. A közlemény szerint a magánszemély egy nappal azelőtt vásárolt részvényeket, hogy az Est Media bejelentette volna a Delta Systems Kft. megvásárlását. A feltárt bizonyítékok alapján a magánszemély konkrét információval rendelkezett a tranzakció várható megvalósulásáról. A magánszeméllyel kapcsolatban álló gazdasági társaság 2019. július 29-én egy OTC-ügylet keretében tízmillió darab Est Media részvényt vásárolt meg egy gazdasági társaságtól. A bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette, hogy az ilyen típusú jogszabálysértés különös súlyú a tőkepiac biztonságos működése szempontjából. Az MNB az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

Bennfentes információnak számít minden olyan pénzügyi eszközzel kapcsolatos információ, amely nyilvánosságra kerülése esetén alkalmas a pénzügyi eszköz árának lényeges befolyásolására. A tőkepiaci törvény, és a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet, a MAR is tiltja az ilyen információ felhasználásával kötött ügyleteket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kompetenciamérés: Köszönjük a pedagógusoknak, köszönjük a szülőknek!

ked jún 14 , 2022
Az Oktatási Hivatal (OH) honlapján elérhetők a 2021. évi országos kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai – közölte a közoktatást felügyelő (Ééérted!?!) Belügyminisztérium. A kompetenciamérés minden évben a 6., 8. és 10. évfolyam tanulóinak szövegértési és matematikai kompetenciáit vizsgálja. A mérésre járványügyi okokból egy év kihagyást követően, 2021 májusában került sor […]
iskola osztály

És még ez is...