Beltéri tájékozódást segítő mobilalkalmazás készül vak és gyengénlátó embereknek

vak-lany-appElsősorban közintézményekben segítheti majd a vak és gyengénlátó emberek tájékozódását egy Magyarországon fejlesztés alatt álló mobilalkalmazás, amely várhatóan 2018-ra készül el egy 2,5 millió euró értékű nemzetközi projekt keretében — közölte a projekt konzorciumának vezetőjeként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel. A magyar ötleten és magyar tudáson alapuló, de nemzetközi konzorcium keretében fejlesztendő mobilalkalmazás képes lesz a felhasználó hangutasításai alapján és a digitalizált térképek segítségével a beltéri tájékozódásra, elsősorban közintézményekben, illetve szolgáltatási központokban.

A közlemény szerint valamennyi középület felmérése, digitális térképének megalkotása hagyományos eszközökkel túlságosan költséges feladat lenne. A projekt digitális térképe a mobiltelefonok, táblagépek szenzorai által érzékelt információkból felépített útvonaltérképek összességét jelenti – írták. Míg a látásukban korlátozottak kültéri navigációját már sok alkalmazás segíti, addig egyelőre olyan megoldások nem érhetők el, amelyek a beltéri tájékozódást segítenék. A Vakok Európai Szövetsége harminc millióra teszi a látásukban akadályozott emberek számát az unióban. Magyarországon 83 ezer látássérült él. Az európai társadalom elöregedése miatt az érintettek köre vélhetően uniós szinten is tovább nő az elkövetkezendő évtizedekben – jegyezték meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SAP: nem lesznek parkolási gondjai a SEAT tulajdonosoknak

pén ápr 22 , 2016
Az SAP együttműködést kötött a Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT autógyártóval és a Samsung Electronics-szal a jövő okos autói fejlesztése érdekében. A szoftvergyártó és a német EnBW áramszolgáltató közös fejlesztése eredményeként pedig márciusban egy intelligens utcai lámpát is bemutattak, amely a jövő okos városaiban lakók életét könnyíti meg. A cégek közösen dolgoznak […]

És még ez is...