Békésy György tiszteletére emlékérmét bocsátott ki az MNB

Békésy GyörgyBár a NER, ahogy a pedagógusokat sem, úgy a tudósokat, a tudományt sem becsüli sokra (lásd a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek einstandját), azért emlékérem kibocsátásban rendesen ott vannak.

Békésy György tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nobel-díjas biofizikus születésének évfordulóján. Az MNB közleménye szerint a kibocsátással a fél évszázada elhunyt tudós és munkássága előtt tiszteleg a jegybank. Békésy (1899-1972) magyar biofizikus, aki az Egyesült Államokban élt, 1961-ben nyerte el a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat az emberi hallószerv működésével foglalkozó kutatásaiért, a belső fül, a csiga ingerlésének fizikai mechanizmusával kapcsolatos felfedezéseiért. A Békésy tiszteletére megjelenő emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet – mutatnak rá a közleményben, hozzátéve, hogy az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapja Békésy kutatásának egyik legfőbb eredményét jeleníti meg, a környezetből érkező hanghullámok belső fül csigájában való terjedését ábrázolják. A fül csigájának ábrázolásába illesztve belül a “Békésy György a belső fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért kapott fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat 1961-ben” felirat, kívül hanghullámhossz-jelölések olvashatók. Az előlapon találhatóak az emlékérmék kötelező elemei: az értékjelzés, a verdejel, a “Magyarország” felirat és a “2022” verési évszám. A jobb szélen, középen az előoldalt tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható.

Az emlékérmék hátlapján a tudós portréja látható, melyet kiegészít a “Békésy György Nobel-díj 1961” felirat. A hátlap jobb szélén látható az érmeoldalt tervező Kovács Zoltán szobrászművész mesterjegye. Mindkét emlékérme ovális alakú, 30×25 milliméteres tengelyekkel, széle sima. A 7500 forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. A 12,5 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes, a 10,3 gramm súlyú színesfém érme 3/3 selyemfényes kivitelben készül. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: négy-négyezer darab készíthető belőlük. Az ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Az emlékérmék a magyar Nobel-díjasokat bemutató, 2012-ben indult sorozatban idáig, Szent-Györgyi Albertről, Wigner Jenőről, Bárány Róbertről, Zsigmondy Richárdról, valamint a most megjelent Hevesy György előtt tiszteleg emlékéremmel az MNB.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csúcssebesség a profi e-sportolóknak

vas jún 5 , 2022
Az AGON by AOC monitorgyártója bemutatta az új 68,58 cm-es (27”) AGON PRO AG274QS modellt. A nagy sebességű, 300 Hz-es monitor gyors IPS panelt kapott, DisplayHDR 600 minősítéssel, 1 ms GtG válaszidővel és QHD felbontással rendelkezik. Az átlagos 144 Hz-es gaming monitoroknál majdnem kétszer nagyobb frissítési frekvenciával rendelkező AG274QS több […]
AGON PRO AG274QS

Friss, ropogós