Bedöglött a hagyományos brit taxispiac az Uber miatt

1

London-taxiTeljesen lefulladt a hagyományos brit taxispiac a mobilalkalmazásra épülő Uber térhódítása miatt – írta keddi riportjában a Financial Times. A lap adatai szerint az első négy hónapban 97 százalékkal kevesebb új taxisvállalkozás indult Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban. A brit cégbíróság a tavalyi első négy hónapban 290, 2014 azonos időszakában háromszáz, idén január-áprilisban azonban mindössze nyolc új hagyományos taxivállalatot jegyzett be, de már tavalyi is meredeken, hatvanöt százalékkal csökkent az újonnan induló brit taxivállalatok száma 2014-hez képes. Ez volt az első éves összevetésű csökkenés 2008 óta.

Az Uber mindeközben megállíthatatlanul terjeszkedik: 2014-ben négy, tavaly már 18 brit nagyvárosban volt elérhető a cég szolgáltatása, sofőrjeinek száma pedig meghaladja a 30 ezret. A londoni személyszállítási piacon tevékenykedő sofőrök 20 százaléka már az Ubernek dolgozik. A világhírű hagyományos londoni taxi, a black cab üzemeltetési jogához négyévi tanfolyam szükséges, amely alatt – a vizsgaelőírásoknak megfelelően – legalább húszezer londoni utca és több ezer turistalátványosság nevét és helyét kell memorizálni. Ez a vizsgaanyag a szintén világhírű “The Knowledge”, vagyis a “tudás”, amelyet rendszeresen frissíteni is kell, és időközönként újból vizsgázni kell belőle. Az Uber érvelése szerint azonban a modern műholdas navigáció korában ilyen szintű tudásra nincs szükség.

One thought on “Bedöglött a hagyományos brit taxispiac az Uber miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már bűn, amilyen kevés HD műsort nézünk a HD tévénken

csü máj 19 , 2016
2014 és 2015 között hét százalékkal nőtt a HD adás vételére alkalmas televíziókészülékek száma Magyarországon, derült ki a Nielsen kutatási eredményeiből. A főként tévécsatorna nézettség-méréssel foglalkozó cég adatai szerint jelenleg a magyar háztartások mintegy 54 százaléka rendelkezik HD ready vagy full HD készülékkel. A HD csatornákat tartalmazó televízió-előfizetések száma ezzel […]
Tévénézés, televízió

Friss, ropogós