Bármi megeshet, ha lájkolni támad kedvünk Törökországban

Kockázatos a közösségi portálok használata Törökországban német állampolgárok számára – figyelmeztetett a német külügyminisztérium. A Törökországba látogató németeknek szóló külügyminisztériumi tájékoztató frissített kiadásában hangsúlyozták, hogy a török hatóságok az utóbbi két évben egyre több német állampolgárt fosztottak meg a szabadságától. Az őrizetbe vétel és a büntetőeljárás pedig számos esetben “a közösségi médiában tett kormánykritikus állásfoglalásokkal függött össze”. Hozzátették: büntetőeljárást vonhatnak maguk után olyan megnyilvánulások is, amelyek a német jogfelfogás szerint nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabadságnak kereteit. Egyes esetekben “egy idegen bejegyzés «lájkolása» vagy megosztása is elég” az eljárás megindításához – olvasható a tárca honlapján megjelent tájékoztatóban.

Kiemelték, hogy nem nyilvános kommentárok is eljuthatnak a török hatóságokhoz, és az “államfő megsértése2 vagy “terrorista szervezet népszerűsítése” miatt akár több évi szabadságvesztés büntetést is kiszabhatnak a török bíróságok. Törökországban a 2016-ban történt puccskísérlettel összefüggésben több mint húsz német állampolgárt vontak büntetőeljárás alá, a berlini és az ankarai vezetés viszonya pedig megromlott. A német külügyminisztérium tavaly júliusban figyelmeztette a Törökországba látogató németeket, hogy viselkedjenek fokozott óvatossággal, és rövid tartózkodás esetén is regisztrálják magukat a legközelebbi német külképviseleten. Az eljárás alá vont német állampolgárok többsége ugyan már visszanyerte szabadságát, de a figyelmeztetést nem vonták vissza.

Next Post

Amerikai választás: Kína jó útra tért?

pén okt 26 , 2018
A Facebook és a Twitter eddig nem tapasztalt kínai beavatkozást az idei amerikai választásokba – jelentette a Bloomberg hírügynökség a közösségi médiumok meg nem nevezett képviselőire hivatkozva. Donald Trump azzal vádolta meg Kínát szeptemberben, hogy megpróbál beavatkozni a november 6-i félidős választások kampányába. Peking azonnal visszautasította ezt. A Facebook és […]