Balázs András Széchenyi-díjat kapott

Balazs-AndrasMagyarország köztársasági elnöke – a kormány előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a Széchenyi-díjat megosztva adományozta Apáthy István villamosmérnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának külső műszaki szakértőjének, és Balázs András villamosmérnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának tudományos munkatársának. Balázs tagja volt annak a csapatnak, amely a Rosetta űrszonda leszállóegységét, a Philae agyát, a központi vezérlő és adatgyűjtő fedélzeti számítógépét tervezte.

Balázs András villamosmérnök 1957. január 12-én született Bagon. A Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán végzett 1982-ben. Azóta a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézete Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében (KFKI RMKI) (ma: Wigner Fizikai Kutatóközpont RMI) dolgozik. Jelenleg a Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrfizikai és Űrtechnikai Osztályának tudományos munkatársa. 1989-1990 között a németországi Max Planck Institut für Extraterrestrische Physik, 2003-2010 között a Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt intézetek meghívott munkatársaként számos nemzetközi űrkutatási misszió előkészítésében, tervezésében és ezek egyes berendezéseinek létrehozásában és repülés közbeni működtetésében vett részt team tagként és vezetőként is. 2006-ban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta az űrkutatási műszerfejlesztések terén kifejtett, nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú, eredményes kutatás-fejlesztési munkája elismeréseként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Visszafogadásban az NI Hungary a legjobb

ked márc 17 , 2015
A National Instruments (NI) debreceni leányvállalatának képviseletében Erdei Judit, a vevőszolgálati szolgáltatóközpont vezetője vehette át a Legelkötelezettebb visszafogadó munkahelynek járó díjat, a JÓ-LÉT Közhasznú Alapítványtól. A civil szervezet minden évben a munka világába visszatért kisgyermekes anyukák ajánlásai alapján ítéli oda az elismerést. Erdei elmondta: az irányítása alatt működő szolgáltatóközpontban a kollégák mintegy […]
taps

Friss, ropogós