Bakondi: nagyfokú szervezettségre utal az informatikai támadás

1

Bakondi-GyorgyNagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás — mondta Bakondi György, aki azt is közölte, nem tudni ki áll a támadás hátterében. A belbiztonsági főtanácsadó ugyanakkor hozzátette: a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van. A főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, hogy egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot, a támadók többek között a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapja is elérhetetlenné tették. Hozzátette: a magyar kormányzati informatikai gerinchálózatot érő úgynevezett túlterheléses támadás jelenleg is tart.

A Belügyminisztérium (BM) szombat délután közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot. A BM ugyanakkor jelezte: a támadásokat sikerült elhárítani. Azt írták, a támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek.

A történtekkel kapcsolatban elküldtük az alábbi kérdéseinket a Kormányzati Eseménykezelő Központnak, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a BM sajtóosztálya illetékes az ügyben. Kérdéseinket továbbítottk a Belügyminisztérium sajtóosztályára, amint megkapjuk a válaszokat, a cikk frissülni fog.

– Önök szakemberként mennyire tartják komoly támadásnak, egyáltalán komoly-e egy nap alatt 62 ezer “támadás”, amikor egy DDoS támadásnál másodpercenként százezres nagyságrendű lekérés is előfordulhat?
– Átlagosan mennyi támadás éri naponta a kormányzati honlapokat? Azaz egy átlagos nap az összes oldalt mennyi támadás éri?
– A közlemény szerint a kormányzati informatikai hálózatot érte támadás, az mta.hu és a kormany.hu oldalakon keresztül. Önök szerint hogyan következik két weboldal támadásából, hogy magát a kormányzati infrastruktúrát támadták meg?

One thought on “Bakondi: nagyfokú szervezettségre utal az informatikai támadás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A nemzetbiztonsági bizottság is tárgyalja a kormányzati informatikai rendszer elleni támadást

hét ápr 4 , 2016
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyal a kormányzati informatikai rendszer elleni hétvégi támadásról. Molnár Zsolt, a testület elnöke az MTI-nek vasárnap azt mondta: következő, szerdai ülésükön a Belügyminisztériumtól és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettől is tájékoztatást kérnek a támadás körülményeiről, részleteiről, az elhárítása és a rendszer helyreállítása érdekében megtett intézkedésekről. Ormós […]

Friss, ropogós