Bajcsy-kórház: vonalkód segíti a betegbiztonságot

1

Barabási NFTA legmagasabb betegbiztonsági szintet jelentő informatikai fejlesztést vezették be a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben a fekvőbeteg-ellátó osztályokon és szakambulanciákon, illetve a laboratóriumi vizsgálatok területén — közölte az intézmény.

Az országban elsőként ebben a kórházban alkalmazzák a laborvizsgálatoknál a páciensek adatainak teljesen automatizált azonosítását – idézték a közleményben Bodnár Attilát, az intézmény főigazgatóját. A fejlesztés abban áll, hogy a mintavételi csövek gyári vonalkódjával összekapcsolt betegazonosító biztosítja a minták megfelelő hozzárendelését a pácienshez a vérvétel pillanatától a laboratóriumi lelet elkészültéig. Emberi kéz csak a mintavételt végzi. Ezzel az automatizálással a biztonságos betegminta-azonosítás feltételei adottak, kizárt a mintavételi csövekre történő kézírásból fakadó tévedések, minta- vagy betegcserék lehetősége.

A fejlesztő cég rendszercsomagjának része a mintavételi csövek egyedi azonosítóval jelölése. Ez a kód a gyártás időpontjától a minta megsemmisítéséig lehetővé teszi az azonosítást, továbbá a gyártó garanciát vállal arra, hogy harminc éven belül nem tud előfordulni azonos tíz karaktert tartalmazó kód. A rendszer megfelel az adatvédelmi előírásoknak is – olvasható a közleményben. Az informatikai rendszer az előre rögzített vizsgálatkérések alapján a vérvételt végző szakdolgozó számára meghatározza, milyen típusú és hány mintavételi cső szükséges a kért vizsgálatok elvégzéséhez, minimalizálja a mintavételi csövek összekeveredésének kockázatát.

One thought on “Bajcsy-kórház: vonalkód segíti a betegbiztonságot

  1. Bár egy részét láttam az igazgatói riportnak, de abban nem emlékszem, hogy már teljes-e az átállás, vagy részleges? (Van-e párhuzamosan valamiféle kézi nyilvántartás, mint a korai számítástechnikai alkalmazásoknál megszokott volt)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Beetet a Magyar Telekom?

szo okt 22 , 2016
Édes, drága olvasónk küldte be az alábbi fotót, amin a Magyar Telekom hirdetése látható. A reklám szerint eljött a Kánaán Angyalföldre: 4800 forintért 120 megabites internetet, 62+23 HD csatornás nettévét és alap telefonszolgáltatást kínálnak két év hűséggel. Mint a szimpatikus olvasónk írja, annyira felbuzdult az ajánlaton, hogy hazaérvén beizzította a laptopját, és […]