Azért a Nap az úr! Műholdak tucatjait veszítette el a SpaceX

Elon MuskMűholdak tucatjait veszítette el a SpaceX egy mágneses viharban egy nappal a fellövésük után – írta a BBC.

Elon Musk amerikai milliárdos cége azt közölte, hogy a múlt héten fellőtt 49 műhold közül akár negyvenet is eltéríthetett a pályájáról a vihar. A műholdaknak a Starlink internetes projekt hálózatához kellett volna csatlakozniuk. A 49 műholdat a Föld felszínétől alacsonyan, mintegy 210 kilométerre állították pályára. A február 3-i fellövés után mindegyik műhold kontrollált repülést ért el. Egy nappal később azonban geomágneses vihar csapott le a Földre. A vihar felmelegítette az atmoszférát, ami a vártnál sűrűbbé vált. “A fedélzeti GPS szerint a vihar eszkalációs sebessége és súlyossága miatt a légkör ellenállása ötven százalékkal nagyobb lett, mint a korábbi műholdfellövéseknél” – közölte a SpaceX. Megpróbálták biztonsági üzemmódba helyezni a műholdakat, hogy a légellenállást minimalizálják, azonban a légellenállás elég erős volt ahhoz, hogy a szatellitek ne tudjanak kilépni a biztonságos üzemmódból és visszatérni a Föld körüli pályára, amelyet el kellett volna érniük a stabilitás érdekében. Ehelyett akár negyven műhold is visszaeshet a Föld légkörébe és eléghet. A szakemberek nem számítanak arra, hogy bármelyik is becsapódna a Földbe.

A Starlink projekt célja, hogy nagy sebességű internetet biztosítsanak műholdak ezrei segítségével. A rendszer viszonylag drága, de ott ad hozzáférést, ahol kábeles kapcsolat nem lehetséges. Jó példa erre, hogy amikor a Tongát sújtó januári földrengés és szökőár elvágta a sziget tenger alatti adatkábelét, a közeli Fidzsin építettek Starlink-állomást, hogy az internet újra elérhető legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nem elérhető a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

csü febr 10 , 2022
A K&H Bank e-bank és mobilbank szolgáltatása átmenetileg nem elérhető – közölte a pénzintézet. A bank honlapján olvasható tájékoztatás szerint a hiba elhárítása folyamatban van. A probléma az internetes kártyás tranzakciókat is érinti.
K&H

Friss, ropogós