Az SMS trójaiak visszatértek tavaly

smsA Kaspersky Lab friss tanulmányából az derül ki, hogy tavaly az Android felhasználókat célzó támadások száma megháromszorozódott. A márciusban tapasztalt kezdeti visszaesés után, az év második felében a kutatók az sms trójai programok számában jelentős növekedést jegyeztek fel. A Kaspersky termékek által észlelt, androidos eszközt használók elleni támadások 48,15 százalékában, olyan malware-t használtak, amely a pénzügyi adatok megszerzésére irányult. Az Android felhasználók elleni, pénzügyi adatokat célzó támadások száma 2013-hoz képest 2014-re a 3.25-szorosára-, (711 993-ról 2 317 194 támadásra), és a megtámadott felhasználók száma 3,64-szeresére (212 890-ról 775 887-re) nőtt. Az Androidot célzó banki malware támadások 98.02 százalékát mindössze három rosszindulatú víruscsaládhoz lehet kötni.

Bár az Androidot támadó banki trójaiak aránya a támadások összességét tekintve viszonylag alacsony, de számuk folyamatosan növekszik. Tavaly a Kaspersky húsz különböző rosszindulatú banki trójai programot azonosított, azonban közülük csak három mutatott kiemelkedő teljesítményt: a Faketoken, a Svpeng és a Marcher. A Svpeng és a Marcher képes arra, hogy az online bankoláshoz szükséges adatokat vagy a hitelkártya információkat megszerezze, azáltal, hogy kicseréli a hitelesítő mezőket a mobil bankolási alkalmazásokban, a fertőzött eszközön. A Facetoken-t pedig arra fejlesztették, hogy a többlépcsős hitelesítési rendszerben használatos mTAN kódokat vadássza és továbbítsa azokat a kiberbűnözők felé. Ehhez a három családhoz köthető a banki trójai támadások 98.02 százaléka.

2014 tavaszán a Kaspersky kutatói jelentős visszaesést tapasztaltak az sms trójai programok számában. Ennek az egyik lehetséges oka az lehetett, hogy Oroszországban, – amely az sms trójaiak fő célpontja volt – a mobilszolgáltatók végül bevezették az “Advice of Charge” módszert. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor egy vevő (vagy egy sms trójai) megkísérel emelt díjas számra üzenetet küldeni, a szolgáltató értesíti arról, hogy a szolgáltatás mennyibe fog kerülni, majd további megerősítést kér. A visszaesés azonban júliusban megállt, és az év további részében egyenletes növekedés követte. Mindez decemberben felgyorsult, hiszen az év ezen időszaka különösen kedvez az online vásárlásoknak és az online tranzakcióknak, melyek során a bűnözők lecsaphatnak a pénzügyi adatokra.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az appok népszerűbbek a böngészőnél

pén márc 13 , 2015
A PayPal és az Ipsos friss kutatása szerint Kína, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek a legdominánsabb országok a mobil kereskedelemben. Az Egyesült Arab Emírségekben a megkérdezett online vásárlók beszámolója alapján a költések átlagosan 24 százaléka történik okostelefonról. Utánuk következnek a kínai fogyasztók 21 százalékkal, míg harmadik helyen a törökök […]