Az oroszok már a lengyelek spájzába is befészkelték magukat

Andrzej Bendig-WielowiejskiAz orosz tiszteletbeli konzul által képviselt cégre bízták rá Varsóban kulcsfontosságú lengyel állami intézmények informatikai rendszerének fejlesztését. A Gazeta Polska értesülése szerint az informatikai megrendelések Andrzej Bendig-Wielowiejski személyéhez kötődnek, aki 2007 óta Oroszország tiszteletbeli konzulja Lengyelországban. A Rzeczpospolita című napilap közlése szerint a jelenlegi konzul 1991-ben egy szczecini számítástechnikai cég igazgatója lett, s a cég későbbi privatizációja által jött létre az Unizeto Kft., amelynek Bendig-Wielowiejski máig elnöke és egyik fő részvényese. Az Unizeto az elektronikus aláírás lengyelországi bevezetésében is tevékeny szerepet vállalt.

Egy most szeptemberben lezárult pályázat alapján az Unizeto – az Asseco Poland szoftvergyártó céggel közös konzorcium keretében – 60 millió zloty (mintegy 4,4 milliárd forint) értékű megrendeléshez jutott, amelynek alapján a lengyel gazdák társadalombiztosítását ellátó Mezőgazdasági Társadalombiztosítási Alap (KRUS) informatikai rendszerét fejlesztené. A lap szerint a cég a KRUS-ban már négy évvel ezelőtt is kapott hasonló jellegű megbízást, de ezen kívül más állami intézmények informatikai és kommunikációs rendszereit is kezelte. Az elnyert megrendelések között említi a Gazeta Polska a Kormányzati Biztonsági Központ (RCB) dokumentumforgalmának 2011-es lebonyolítását is. A lap cikke szerint az Unizeto által szállított biztonsági tanúsítványokat az Országos Választási Bizottság (PKW) informatikai rendszere is használta.

A parlamenti ellenzék szerint mindez Oroszország ukrajnai műveleteire való tekintettel komoly veszélybe sodorhatja az ország biztonságát. A lengyel kormány nevében egyelőre senki nem nyilatkozott az ügyben — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megerősítette pc-piaci vezető szerepét a Lenovo

csü okt 16 , 2014
A piacvezető Lenovo az egy évvel korábbinál 11,2 százalékkal több személyi számítógépet adott el a harmadik negyedévben, rekordnagyságú mennyiséget, 15,707 millió darabot, ami 20,0 százalékos világpiaci részesedést biztosított számára az egy évvel korábbi 17,7 százalék után. A rangsorban második HP 14,729 millió pc-t értékesített, 5,1 százalékkal többet, mint egy évvel […]

Friss, ropogós