Az orosz kiberbűnözés a pénzlopásról szól

orosz-hackerA Kaspersky Lab számítógépes incidenseket felderítő főosztályának (CIID) szakemberei több mint 330 kormányzati és magánszektorbeli szervezetet érintő kiberbiztonsági esetet vizsgáltak meg. Az eredmények azt mutatják, hogy az esetek során az elkövetők több mint 95 százalékban azért használtak rosszindulatú szoftvereket, hogy illegálisan pénzhez jussanak. A jelentés szerint 2012 és 2015 között a bűnüldöző szervek több mint 160 embert tartóztattak le Oroszországból és a vele szomszédos országokból, akiket egytől-egyig pénzügyi kiberbűnözéssel gyanúsítanak. Ezen tevékenységek által okozott becsült kár meghaladja a 790 millió dollárt. Ha ezt hozzáadjuk a hírhedt Carbanak banda (őket még nem tartoztatták le) által okozott kárhoz, a lopott pénz összege több lenne, mint 1,7 milliárd dollár. Ebből több mint 500 millió dollár olyan országoktól lett ellopva, amelyek nem voltak tagja a néhai Szovjetuniónak.

A szakértők becslése szerint az elmúlt három és fél évben, közel 1000 ember vett részt Oroszországból és a környező országokból az említett tevékenységekben. A bizonyítékok arra utalnak, hogy kevesebb mint 20 bandavezér van és legtöbbjüket még nem sikerült elkapni. A Kaspersky jelenleg is aktívan vizsgál öt nagy kiberbűnözői csoportot, akik rosszindulatú szoftvereket használnak pénzlopásra. Egyelőre mind az öt csoport aktív és a Kaspersky Lab kutatói fedezték fel őket 2012 és 2013 között. Csoporttól függően tíz és negyven emberrel kell számolni. Legalább két csoport aktívan céloz szervezeteket Oroszországban és a környező országokban, de ugyanúgy az USA-ban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A 4K tévék túl drágák: négy tévhit amivel jó ha tisztában vagy

ked dec 1 , 2015
Sok család időzíti karácsonyra a televízióvásárlást, a régi készülékek lecserélését. Az ünnepeket megelőző időszakban egymást érik a kedvezmények, megtalálni a tökéletes készüléket nem könnyű. Mielőtt vásárolni indulunk, nem árt tájékozódni a piac kínálatáról. Egy biztos: a 4K felbontású televíziók hihetetlenül élethű képet adnak, az élményt össze sem lehet hasonlítani a […]
monoszkóp, televízió