Az online számlarendszer jól teljesít

Az első év mérlege szerint olyan jól teljesít az online számla, hogy jövőre akár tíz százalék alatt lehet az adóelkerülés mértéke – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.

Az online számlázás nemcsak hogy valós időben kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is – összegezte Izer az egy éve bevezetett online számlázás első évének tapasztalatait. Idén június 28-ig már mintegy 340 ezer vállalkozó regisztrált az online számla rendszerben, és több mint 46 millió számlát küldtek be – sorolta az adatokat. Hozzátette: a beérkező számlák adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az áfakiutalás előtti vizsgálatoktól kezdve a követelésfoglalásokon át a csalárd adózók ellenőrzéséig számos területen hasznosítja. A rendszer a tisztességes adózóknak segít, hogy észre vegyék az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják.

A PM államtitkára emlékeztetett arra, hogy százmilliárdos bevételt hoztak eddig az utóbbi időszak feketegazdaság elleni intézkedései. A magyar megoldások jelentőségét pontosan mutatja, hogy több állam is tanulmányozta és át is vette a hazai online pénztárgép, illetve a közúti elektronikus ellenőrzés rendszerét. Az online számlázás pedig egy következő lépés volt a gazdaság fehérítése érdekében. Izer kiemelte: Magyarországon két év alatt több mint hét százalékponttal csökkent az adóelkerülés, sőt, már 2015-re csaknem fele akkora lett, mint a régió más országaiban. A bizottság tanulmánya szerint a hazai áfarés – azaz a költségvetésből kieső áfabevétel – 2012 és 2016 közt jelentősen, 22-ről 13 százalékra csökkent. Az áfarés még tovább csökkenhet – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy amilyen jól teljesít az online számla, jövőre akár tíz százalék alatti lehet az adóelkerülés mértéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Invitech: Kemendi a Vállalati szolgáltatások üzletág élén

csü júl 4 , 2019
A Vállalati szolgáltatások üzletág élére az Invitech-hez 2012-ben csatlakozó Kemendi Zsoltot nevezék ki, vezérigazgató-helyettesként. Az üzletághoz tartoznak az Invitech vezetékes alapú hang- és adatszolgáltatásai, a felhő- és it-biztonsági megoldások, valamint ez a terület felel a végfelhasználóknak nyújtott sokrétű it-szolgáltatás teljeskörű támogatásáért. Az üzletág legfontosabb célja, hogy olyan ICT-megoldásokat biztosítson az […]

És még ez is...