Az önkormányzatok többsége fittyet hány az információbiztonságra

datalostA Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület (MAVABE) nem reprezentatív felmérést végzett a Pest megyei önkormányzatok körében, amelynek során arra kereste a választ, hogy az egyes hivatalok eleget tesznek-e az információbiztonságról szóló 2013. évi L. törvény, illetve az adatvédelmi jogszabályok egyes előírásainak. Az egyesület elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzatok helyesen selejtezik-e le informatikai eszközeiket, és a folyamatot megfelelően dokumentálják-e. A felmérés ezenkívül vizsgálta, hogy a hivatalok rendelkeznek-e adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal, illetve bejelentették-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyilvántartásába a bejelentésköteles adatkezelési folyamataikat.

Az eredmények szerint ritka, hogy egy önkormányzat a leselejtezés előtt megfelelően elvégezze az adathordozók megtisztítását az adatoktól, és a folyamatot jegyzőkönyvben is dokumentálja. A legtöbben újraformázzák a leselejtezésre kerülő számítógépek merevlemezeit, vagy esetleg újratelepítik azokon az operációs rendszert. Ezek azonban nem megfelelő eljárások, mivel az ilyen merevlemezekről könnyen visszaállíthatóak a korábbi adatok, vagy azoknak legalább egy része. A szabályozatlansághoz hozzájárul, hogy a felmérésben részt vevő szervezetek kevesebb mint fele rendelkezik megfelelő adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal. A bejelentési kötelezettségnek való megfelelés területén már valamivel jobb a helyzet, az önkormányzatok 56 százaléka vetette nyilvántartásba a NAIH-nál a bejelentésköteles adatkezelési folyamatait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elindult a Liferay Screens projekt

vas máj 31 , 2015
A Liferay elindította a natív mobilapp fejlesztést jelentősen megkönnyítő Liferay Screens nevű projektjét. Az új platformmal a céges weboldalak, portálok, intranet site-ok könnyedén mobilra költöztethetők, ezáltal minden online csatornán egységes felhasználói élményt nyújthatnak. Az iOS és Android rendszereket egyaránt támogató Liferay Screens segítségével a vállalkozások informatikai fejlesztéseik során pénzt és […]
okostelefon

És még ez is...