Az okostelefon simogatása korántsem szakértelem

Szedlmayer-BeaTéves az a közhiedelem, hogy a gyerekek, a fiatalok önmaguktól, tanulás nélkül képesek kezelni a digitális eszközöket — áll a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közleményében. Alátámasztja ezt Lorna Walker, a londoni Regent’s University Business School szakértője is, aki szerint téves az az elképzelés, miszerint a fiatalok automatikusan jól használják a digitális eszközöket. Úgy véli, valójában semmivel sem jobbak ebben a felnőtteknél. Az informatika, a digitális írástudás nem veleszületett adottság, hanem olyan képesség, amit meg kell szerezni, meg kell tanulni, hiszen senki nem születik úgy, hogy tudja használni egy táblázatkezelő vagy egy szövegszerkesztő programot — mondta Szedlmayer Bea, az NJSZT szakértője. Mint hozzátette, a modern munkahelyeken elvárás, hogy a dolgozók tudjanak dokumentumokat létrehozni és azokat kezelni, kommunikálni és akár külsős kollégákkal is együttműködni, azt hiszik, hogy ez magától menni fog. Pedig nem.

Érdemes tudatosítani, az, hogy valaki képes kezelni az okostelefont és a közösségi oldalakon beszélget a barátaival, az még közel sem jelenti, hogy digitális írástudó az illető. Gond az is, hogy a “digitális írástudás”, mint fogalom nincs definiálva, gyakorlatilag bármi érthető alatta. A szakértő szerint mindez azért is nagy baj, mert a média és a döntéshozók a tévképzetnek megfelelően kezelik a fiatalokat. Ez pedig rosszul érinti majd őket karrierépítésük során, hiszen valójában nincs meg az a velük született tudásuk, amit feltételeznek róluk. És ami még rosszabb, sokszor e hiányosságuknak nincsenek is tudatában. A téves elképzelések tehát nagyon hátrányosan érinthetik a fiatalokat. A megoldás része lehet, ha az oktatáspolitika megfelelő hozzáállással lehetőséget biztosít számukra a valós munkahelyi igényekhez való felzárkózáshoz. Az NJSZT szakértője szerint a digitális írástudás európai tanúsítványa, az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) valóban azt a tudást nyújtja, amit egy mai munkahely elvár. De ehhez meg kell tenni a megfelelő lépéseket. El kell menni tanulni, az iskoláknak, munkahelyeknek, hatóságoknak pedig biztosítaniuk kell azt, hogy ezt minél többen megtehessék — áll a társaság közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban XIX.

hét febr 9 , 2015
2018-ra több mint húszmilliárd hálózatba kapcsolt eszköz lesz a világon — áll a Cisco friss jelentésében. A Kaspersky Lab harmadik negyedévet elemző jelentése szerint 74,500 új mobil malware mintával bővült a Kaspersky gyűjteménye. Ez 14,4 százalékkal több, mint a második negyedévben. Az Ovum elemzőcég szerint a vállalatok 25 százalékkal csökkenthetik […]

Friss, ropogós