Az O-RAN Alliance tagja lett a 4iG

Fekete Péter 4iGA 4iG Nyrt teljes jogú tagként csatlakozott az O-RAN Alliance szervezetéhez.

Az O-RAN Szövetség globális szintű kapcsolatrendszerével és tudásbázisával a magyar infokommunikációs vállalatcsoport – a már rendelkezésére álló képességeinek birtokában – az it-távközlési konvergencia és az 5G technológia innovációjának is az éllovasa lehet.

A rádiós átviteli rendszerek piacát jelenleg a nagy gyártók szűk csoportja uralja. Az O-RAN kezdeményezés nyílt fejlesztői platformmal és nyilvános szabványokkal erre, az eddig zárt piacra nyújt belépési lehetőséget. A globális szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy az eddigi gyártóktól független vállalatok és szervezetek, akár egyetemek is fejlesszenek rádiós hálózati infrastruktúra-elemeket, szoftvereket, illetve egyedi alkalmazásokat az átviteli rendszerekhez, ezáltal nem csak a verseny erősödne, hanem a megoldások hatékonysága is javulhatna. Az it-távközlési konvergencia trendje mellett az O-RAN stratégiai kezdeményezését a küszöbön álló 5G-korszak szükséges innovációi és lehetséges fejlesztési irányai is támogatják.

„Nyilvánvaló lehetőségként tekintünk az informatika és a telekommunikáció technológiai közeledésére. A 4iG növekedési stratégiájának meghatározó eleme az it-telco konvergencia, amely a vállalatcsoport egészének jövedelmező távlatokat nyit” – emelte ki a csatlakozás kapcsán Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója. „Az O-RAN kezdeményezése technológiai ernyőt képez a 4iG képességei fölé, mivel ez a nyílt innovációs tér és a közös tudásbázis mindhárom, az informatikai, a telekommunikációs és a védelmi üzletágunkban együtt, de külön-külön is alkalmazható és felhasználható.”

O-RAN mobil operátor tagokA mobiltelefonos adatforgalom folyamatos növekedése miatt a telekommunikációs hálózatok, illetve támogató infrastruktúrák fejlesztése elkerülhetetlen, de az 5G bevezetésének alapfeltétele is egyben. Az O-RAN lehetővé teszi az üzemeltetők és mobilszolgáltatók számára a meglévő vagy új hálózati elemek, rendszerek egyedi igényekhez igazítását. A szoftverközpontú megközelítés elősegíti a beszállítói kiszolgáltatottság, valamint a költségek csökkentését, illetve a működési, az energia- és a költséghatékonyság növelését. A bázisállomások hardverének és szoftverének szétválasztásával, nyílt fejlesztői platform létrehozásával a hálózati infrastruktúraelemek kombinálhatóvá és variálhatóvá válhatnak, így versenyképesebb és automatizáltabb ICT ökoszisztémákat lehet kialakítani. Az O-RAN megoldásával hatékonyan implementálhatóak az egyre elterjedtebb IoT (Internet of Things) eszközök, továbbá az Ipar 4.0 megoldások is.

Az O-RAN egy olyan szoftverközpontú megközelítés, amelyben a gyártók szolgáltató-semleges eszközöket szállítanak a rendszerek üzemeltetőinek, a közös, nyílt platform pedig hozzáférést biztosít bármilyen független fejlesztéshez.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Robotizálja termelését a Toolstyle alkatrészgyártó

ked nov 8 , 2022
A miskolci székhelyű Toolstyle Szerszám- és Alkatrészgyártó Kft. 119,26 millió uniós támogatást nyert, amellyel elindulnak a robotizált gyártás felé – közölte a cég. A közlemény szerint 238,5 millió forint összköltségű beruházás révén harmadik generációs, öttengelyes megmunkáló központot, hegesztő rendszert, hegesztőgépeket helyeznek üzembe, amelyek lehetővé teszik a korszerű, automatizált, robotizált gyártást. […]
robot

És még ez is...