Az NMHH „zöldmezős” frekvencia-árverést készít elő

frekvenciaElektronikus ajánlattétellel értékesíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 32 gigahertzes (GHz) frekvenciasávot.

Az árverésre jelentkezők ezúttal kizárólag elektronikus úton, egy erre a célra fejlesztett informatikai rendszeren keresztül jelentkezhetnek és nyújthatják be az árajánlatokat egy háromórás idősávban. Ez az eljárás garanciát jelent az ajánlattétel tisztaságára, hiszen így az ajánlattevők kiléte és száma a folyamat lezárásáig a jelentkezők és a hatóság számára is ismeretlen lesz – írták a közleményben. A 32 GHz-es sáv úgynevezett „zöldmezős” frekvencia, jelenleg nincs rajta szolgáltatás. A hatóság szakemberei előzetesen mérésekkel ellenőrizték a frekvenciasáv tisztaságát, zavarmentességét, amit megfelelőnek találtak.

Az árverésen összesen 672 megahertznyi frekvenciamennyiség használati jogosultsága lesz megvásárolható. Ezeket 24 egységben, kétszer 28 MHz-es blokkokban értékesíti a hatóság. Az értékesítés célja, hogy a jelenleg felhordóhálózatként használt 26 GHz-es frekvenciasáv felszabaduljon, és elérhetővé váljon 5G szolgáltatások biztosítására. Ennek a sávnak a tehermentesítésére nyitja meg a 32 GHz-es sávot az NMHH. A kikiáltási árat a nemzetközi előzményeket is figyelembe véve, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozták ki a hatóság szakemberei. A kalkulációban nemzetközi összehasonlításban elemezték az egy megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve többek között az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is.

A korábbi frekvenciaértékesítésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszontajánlattal emelni a korábban megajánlott díjon. Az árverési eljárás megkezdése előtt az NMHH konzultációt tart a szakmai érdekelteknek 2022. november 22-én. Az árverés dokumentációja már elérhető az NMHH honlapján.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A repülőrozsda kikezdheti a te autódat is, de védekezhetsz ellene

pén nov 11 , 2022
ShareTweetPinShareVannak, akik autójukra pusztán közlekedőedényként tekintenek. Őket nem érdekli, ha az autójuk nem ragyog a tisztaságtól, csak az a fontos nekik, hogy mindig mindenhova elvigye őket, azaz eljussanak egyik pontból a másikba. Azonban ha valaki nem fordít kellő időt az autója külsejének ápolására a POLIRTECH.HU termékeivel, akkor annak súlyos következményei […]
polirtech.hu

És még ez is...