Az NMHH a Big Data eszközeivel vizsgálja az internetet

spyAz idén is tovább bővítette kutatási körét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete — áll az NMHH által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben, amely jelezte: a tudományos műhelyben az internetes zaklatástól Ferenc pápa véleménynyilvánítási szabadságáig számtalan témát dolgoznak fel folyamatosan. Az intézetben készült tanulmányok egy része online is elérhető, ismeretterjesztő blogot vezetnek és figyelmet fordítanak a tehetséges fiatalok támogatására is.

A szólásszabadság érvényesülését a közösségi médiában, az internetes médiatartalmak elemzését a Big Data eszközeivel, a feledtetéshez való jog kialakulását és a hozzájárulás fogalmának online alkalmazását mutatja be az a négy idei tanulmány, amely az NMHH Médiatudományi Intézetének tavaly indított újmédia-kutatása keretében készült el. A közösségi oldalak, internetszolgáltatók és közvetítőszolgáltatók társadalomra és a szólásszabadságra gyakorolt hatását vizsgáló kutatás részeként idén több tanulmány is várható még, sőt, az intézet ősszel tudományos konferenciát is rendez a témában.

Az NMHH Kárpát-medencei médiakutatást is végez, amelyet négy határon túli magyar régió – Kárpátalja, Erdély, Vajdaság és Felvidék – mellett idén kiterjesztett Szlovénia, Ausztria és Horvátország magyarlakta területeire is. A jelenlegi kutatás -amelynek eredményei 2016 végére várhatók – összegyűjti a régiókban magyar nyelven működő médiumokat és vizsgálja működési körülményeiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban XL.

sze aug 10 , 2016
Nemzetközi kimutatások szerint az it-biztonsági kiadások tavaly globálisan elérték a 75,4 milliárd dollárt, ez 4,7 százalékos növekedés a 2014-es évhez képest. Az IDC szerint az adatok mennyisége 40-50 százalékos mértékű összetett éves növekedést mutat. A Gartner Inc. piackutató vállalat adatai szerint 2016 első negyedévében a Huawei 59 százalékkal növelte az […]