Az MNB tesztkörnyezettel támogatja a fintech újításokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új rendelete révén a pénzügyi technológiai (fintech) újításokkal jelentkező bankok, biztosítók, tőkepiaci vagy pénztári intézmények, pénzügyi vállalkozások 2019 elejétől felügyelt tesztkörnyezetben időlegesen felmentést kaphatnak bizonyos MNB előírások alól. Így az új digitális pénzügyi megoldások gyorsabban jelenhetnek meg itthon – nyilatkozta Windisch László, a jegybank alelnöke. A rendelet szerint az innovációs pénzügyi tesztkörnyezetben (ipt) azok a pénzügyi intézmények kérhetik a mentesítést, amelyek a jelenlegi jegybanki szabályozási keretrendszeren túlmutató, innovatív pénzügyi megoldásokat vezetnének be – mondta Windisch. Hozzátette: az MNB olyan új fintech megoldások gyorsabb piacra jutását fogja ilyen módon támogatni, amelyek az igénybe vevőknek előnyökkel, pozitív ügyfélélménnyel járnak.

Az ipt-ben a pénzügyi intézmények többek közt a távoli ügyfélazonosítás, az ügyfelek hitelképességének pontosabb meghatározása, a hatékonyabb panaszkezelés, illetve a pénzforgalmi szolgáltatások terén hozhatnak létre innovatív megoldásokat. Nem véletlen, hogy a jegybank első körben az ezekre vonatkozó rendeletek egyes előírásai alól adhat felmentést a piaci szereplőknek – húzta alá. A jegybank a hozzá beérkező fejlesztési kezdeményezések alapján rendszeresen – elsőként 2019-ben – vizsgálja felül, hogy milyen további MNB rendeleti előírások számonkérésétől tekintsen el a tesztelendő szolgáltatásoknál, pénzügyi termékeknél. Az újfajta digitális pénzügyi szolgáltatásokat az MNB rendelete szerint maximum tízezer ügyféllel, 12 hónapon át lehet tesztelni. Ez az időszak a pénzügyi intézmény kérésére legfeljebb fél évvel hosszabbítható meg – mondta el az alelnök. A tesztidőszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körű alkalmazásához továbbra is szükség lesz a mindenkori jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kóka cége csúnyán veszteséges évet zárt tavaly

csü dec 27 , 2018
A magát nem túl szerényen Európa egyik vezető mobiltárca-szolgáltatójaként jellemző Cellum Global Zrt. idén csak egy közleménnyel jelentkezett. A január végi hír szerint magyar társaság stratégiai együttműködési és befektetési megállapodást írt alá a Metranettel, Indonézia piacvezető infokommunikációs cégcsoportjának, a Telkom Indonesia leányvállalatával. A megállapodás szerint a Délkelet-ázsiai telekommunikációs óriás kisebbségi […]

És még ez is...