Az MNB szerint álhír a bankbetétek befagyasztása

takarékbetétkönyvA Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon.

Az MNB szerint az alaptalan riogatás megzavarhat egyes ügyfeleket, és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is. Ezért a jegybank a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

A jegybank megerősítette, hogy a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként százezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

Az MNB honlapján elérhető ingyenes banki betét- és megtakarításkereső program szerint ma több hazai hitelintézetnél tíz százalék feletti, tehát az inflációt jócskán meghaladó kamatokat is elérhetnek az ügyfelek, akár néhány százezer forint lekötésével is – ajánlotta az MNB. Az elmúlt egy-két hónapban a hazai háztartási forint betétállomány ismételten növekedésnek indult, és megközelítette a tízezer milliárd forintot.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

E-közigazgatás: Hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

hét ápr 29 , 2024
ShareTweetPinShareSokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében — állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az ÁSZ a közleményében ismertette: lezárult az elektronikus közigazgatási ügyintézés fejlesztése érdekében tett intézkedések értékelését célzó ellenőrzés, amelynek keretében a leggyakoribb közigazgatási […]
Állami Számvevőszék

És még ez is...