Az MNB szerint a ragály felerősíti a digitalizációt a bankszektorban

Fáykiss Péter MNBA járványhelyzet katalizálni fogja a digitalizációt a bankszektorban és a pénzügyi, tőkepiaci szolgáltatásokban egyaránt – mondta Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) digitalizációs igazgatója.

A jegybank idén első alakalommal elkészített FinTech és digitalizációs jelentéséről szólva Patai Mihály, a jegybank alelnöke kiemelte, hogy a nemzetközi szinten is újdonságnak számító elemzés a FinTech ökoszisztémát és a magyar bankrendszer digitalizációs szintjét mutatja be, és hozzájárul a magyar bankszektor digitalizációjának erősítéséhez. A terveik szerint ezentúl éves rendszerességgel tekintik majd át a globális és hazai pénzügyi szektorban lezajlott főbb FinTech és digitalizációs trendeket, folyamatokat. Elmondta, hogy a bankrendszeri digitális felmérésben résztvevők köre a hazai bankrendszert mérlegfőösszeg-arányosan több mint kilencven százalékban lefedi. Szombati Anikó, az MNB digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a jegybank ajánlásokat fog megfogalmazni a digitális fejlesztések ösztönzésére a jelentés, az ágazati konzultáció, és a nemzetközi gyakorlatok alapján, azokat nyomon fogják követni.

A jelentés szerint a magyar bankszektor digitális fejlettsége közepes szintű, a digitalzáció megindult, de van számos fejlesztendő terület. A bankok vezetése tisztában van a digitalizáció fontosságával, a jelenleg online elérhető termékek köre azonban korlátozott – sorolta Szombati. A vállalati ügyfélkör szinte egyáltalán nem tud digitálisan kapcsolatba lépni a bankjával a kutatás szerint. Kedvezőnek nevezte ugyanakkor, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkafolyamatok digitalizálása. Mint az ügyvezető igazgató elmondta, az országban aktív több mint 110 FinTech cég 73 százaléka magyar, 27 százaléka külföldi tulajdonosi körbe sorolható. A magyar tulajdonúak között a mikrovállalatok dominálnak. A teljes szektor mintegy ötezer munkavállalójának több mint hetven százaléka a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegrációs területen dolgozik. Exportorientáltság jellemzi ezeket a cégeket, a business to business üzleti modellt követik. A szektor cégei 2018-ra közel 120 milliárd forintos éves árbevételt értek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már a Kazinczy Múzeum is a virtuális térbe költözött

hét ápr 13 , 2020
A virtuális térbe költözött a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum – közölte az intézmény. Bár az intézmény ideiglenesen zárva van, de a veszélyhelyzet idején weboldalán és az online közösségi terében továbbra is elérhető. A honlapon és a közösségi oldalon naponta jelennek meg újdonságok a múzeumban őrzött gyűjteményekről, a muzeális értékű hagyatékokról […]