Az it-iparban a legnagyobb a fizetési határidő

forintJavult a magyar vállalkozások fizetési fegyelme, átlagosan számláik 66 százalékát fizették ki időben a hazai cégek tavaly, míg egy évvel korábban csak 62 százalék volt ez az arány  – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő fizetési tapasztalat programjából. Az adatok szerint 2012-ben a követelések 56 százalékát fizették ki maximum egy nap késéssel a cégek, két év alatt tehát a határidőben fizetett számlák aránya két év alatt tíz százalékponttal javult. A Bisnode közleménye szerint az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül mozgott, de 2013-ban és 2014-ben ez fokozatosan rövidült. Tavalyelőtt 27 nap, tavaly pedig már 26 nap körüli számlafizetési határidő volt a jellemző.

Az átlagos fizetési határidők azonban azért is csökkentek, mert a rosszul fizető vállalkozások miatt szigorítottak fizetési feltételeiken a cégek. A számlafizetéseket jellemző harmadik mutató, a fizetési késedelem is javult az elmúlt években, míg 2012-ben 23 nap volt a késedelem, addig 2013-ban 22 nap, 2014-ben pedig már csak 15 nap. A Bisnode szerint a számlafizetési fegyelem javulásának több oka lehet. Az ország túl van a gazdasági visszaesés szempontjából a legnehezebb éveken, emellett a törvényi szigorítások is hatottak a fizetési határidők betartására. A legnagyobb fizetési határidővel a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó vállalkozásoknál, az építőiparban, a vegyiparban, a mezőgazdaságban és a gépiparban kell számolni, ahol 35 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Idén ismét indul az Invitel InnoMax innovációs pályázat

sze febr 4 , 2015
Minden eddiginél több kategóriában lehet pályázni idén februártól az Invitel által 2009-ben életre hívott InnoMax Díjra. A legnagyobb újdonság az, hogy 2015-től az Invitel ügyfelei mellett bármely magyar vállalat megmérettetheti magát az innovációs seregszemlén, valamint a korábbi évektől eltérően megvalósult projektek helyett projektötletekkel lehet nevezni az InnoMax Business Díjra. A civil […]

És még ez is...