Az internetfelhasználók háromnegyede nem ismeri fel az online fenyegetéseket

BeatlesEgy friss kutatás szerint az internetfelhasználók háromnegyede (74 százalék) letöltene egy potenciálisan rosszindulatú fájlt, amely annak tudható be, hogy sok esetben hiányzik a tudatosság és a kiber-hozzáértés, mellyel a felhasználók azonosíthatnák és elkerülhetnék az online veszélyeket. A Kaspersky Lab kutatói az internetfelhasználók kiber-tudatosságát tesztelték a kvíz során, amikor is például arra voltak kíváncsiak, hogy a The Beatles Yesterday című számát milyen formátumban töltenék le a lehetséges négy letöltési opció közül, amelyekből csak egy volt biztonságos, amely szándékosan „Betles.Yesterday.wma”-nek volt elnevezve. Ezt az opciót a válaszadók mindössze negyede (26 százalék) választotta, akik észrevették, hogy ez egy ártalmatlan fájlkiterjesztés, annak ellenére, hogy helyesírási hiba található a fájl nevében.

A legveszélyesebb fájlkiterjesztés az exe. volt, mely tartalmazta a jól ismert “mp3” kifejezést a név részeként („Beatles_Yesterday.mp3.exe”), ez pedig a válaszadók harmadát megtévesztette. További 14 százalékuk választotta a scr., képernyővédő letöltését, ezt a fájlkiterjesztést azonban gyakran használják rosszindulatú anyagok terjesztésére is. Végül a válaszadók 26 százaléka választotta a zip kiterjesztést, amely tartalmazhatott volna néhány veszélyes fájlt is. A felhasználók kiber-tudatosságának hiánya nem csupán a zenére korlátozódott. A felmérés szerint minden ötödik (21 százalék) felhasználó tölt le fájlokat különböző ismeretlen online forrásokból, növelve ezzel annak a kockázatát, hogy rosszindulatú szolgáltatóval találkoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Közös adatbázisba kerülhetnek az egészségügyi adataink

vas nov 22 , 2015
A kormány jelöli ki azt a szervezetet, amely a jövőben a betegek adatait tartalmazó ágazati informatikai rendszert, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) működteti – tartalmazza egyebek között a kormány honlapján olvasható törvénytervezet. A felhasználók – köztük a magánszemélyek – azonosítót kapnak, ezzel tudnak belépni a rendszerbe. Az EESZT része […]
orvos