Az interneten is érvényesek a médiaszabályok

internetMiközben az internet térnyerésével folyamatosan átalakul a sajtó- és a szólásszabadság tartalma, továbbra is érvényesek a sajtószabadságra vonatkozó demokratikus jogrend szabályai — mondta Koltay András.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója szerint a szólás- és a sajtószabadság eszköz az autokrácia kialakulása ellen, az igazságkeresésre és a demokratikus rend fenntartására, ugyanakkor az internet megjelenésével egyre differenciáltabb a szolgáltatók szabályozása. Közlése szerint, a differenciált szabályozás azt jelenti, hogy külön szabályok vonatkoznak a televízióra, a nyomtatott sajtóra és az internetre, ám minden esetben érvényes a cenzúramentesség és az állam pozitív intézményvédelmi szerepe.

A közösségi média, például a Facebook, amely próbálja az egész internetet magába olvasztani, hatalmat ad a szolgáltató kezébe. Jogi eljárás nélkül eldöntheti, hogy mi az amit kitilt és mi az amit benntart a rendszerben – mondta Koltay András. Vagyis például a Facebook és a Google kvázi jogrendszert működtet, amelynek nincs olyan garanciája, mint a valódinak. Kérdés, hogy az Európai Unió képes-e arra, hogy egyes tagállamainak nyilvánosságát befolyásolhassa — fűzte hozzá Koltay.

Klein Tamás, a KRE oktatója azt hangsúlyozta, hogy demokratikus intézményrendszer nem létezhet hiteles információkkal ellátott polgárok nélkül. Az internet tekintetében pedig az úgynevezett kapuőröktől a hitelesség biztosítását lehet elvárni — tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.