Az internet veszélyezteti az állatvilágot

ShutdownA vadon élő állatok és a belőlük készült termékek legnagyobb online kereskedelmét Kínában bonyolítják – állapították meg állatvédők, akik arra figyelmeztetnek, hogy az internet valós veszélyt jelent a vadvilágra. Egy frissen nyilvánosságra hozott felmérés szerint az év elején csaknem 18 600 állati eredetű termék volt forgalomban a kínai online áruházakban. A vizsgálatba vont 21 e-kereskedelmi ponton talált áruk értéke elérte a 2,7 millió dollárt (665 millió forint) – közölte a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) nevű nonprofit szervezet, amelyet a China Daily című angol nyelvű napilap idézett csütörtöki online kiadásában.

A termékek leginkább elefántcsontból és orrszarvúagyarból készültek, de teknősök, egzotikus madarak is voltak köztük. Az elefántcsontból készült áruk az összes termék mintegy 79 százalékát adták. 2008-ban 544 féle ilyen terméket adtak el Kínában az interneten, mostanra azonban számuk 2061-re nőtt – jegyezték meg az IFAW “nyomozói”, akik szerint azonban ez önmagában nem feltétlenül jelenti azt, hogy a helyzet rosszabb lenne, mivel hat éve még csak négy weblapot vettek alapul.

A világháló kiváló lehetőséget nyújt az illegális kereskedelem rejtett és gyors lebonyolítására – hangoztatták az állatvédők. Egyúttal azt szorgalmazták, hogy a bűnüldöző szervek fokozzák és terjesszék ki az ellenőrzést a közösségi média különböző platformjaira és elrettentésül hozzák nyilvánosságra eredményeiket. A szervezet szerint az év elején a világon 280 online elárusító helyen több mint 33 ezer veszélyeztetett állatot vagy belőlük készült terméket kínáltak eladásra. Az értékesítésben éllovas Kínát Oroszország, Ukrajna, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság követi — írja az IFAN jelentésére hivatkozva az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hihetetlen okos lett a Neptun

pén nov 28 , 2014
Új modulokat vezettek be a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerhez. Az SDA Informatikai Zrt. és az SAP Hungary Kft. közös fejlesztéseinek köszönhetően a Neptun képes a kancelláriarendszer működésének teljeskörű támogatására a felsőoktatási intézményekben. A három új modul célja, hogy olyan komplex, integrált menedzsment megoldást valósítson meg, amely a tanulmányi rendszer mellett […]
osztályterem

Friss, ropogós