Az informatikusok fogják megmenteni az emberek életét

noverAz egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia, az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások — állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Jakab Zoltán szerint az eddigi információtechnológiai változások sok iparágban exponenciálisak voltak, és a fejlődésre, az okoseszközök megjelenésére fel kell készülni az egészségügyben és a gyógyszeriparban is. A szövetségi elnök úgy fogalmazott, az egészségügy területén a paternalista “irányt” egyre inkább felváltja a betegközpontúság, mert a mai eszközökkel és lehetőségekkel nem lehet a beteget elzárni az információtól.

Jakab úgy véli, a gyógyszeripari kutatás-fejlesztésben forradalom várható, hiszen például tömeges méretű lesz majd a génszekvenálás lehetősége, mind elterjedtebbé válik az őssejt- és génterápia, a képalkotó diagnosztika vagy a robotika. Hozzátette azonban, minden technológiai fejlődés mellett elengedhetetlen az orvos és a beteg közötti bizalom. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint a jövőben nemcsak “fehér köpenyes orvosok” fogják megmenteni az emberek életét, hanem informatikusok is, hiszen az okoseszközök beállítása az ő feladatuk lesz. Ez előrevetíti azt is, hogy változik a hierarchia, hiszen a jövő betegei nem a különböző ellátóhelyekkel, hanem az informatikai technológia világában részt vevő cégekkel lesznek kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kispálya: telefon helyett egy működésképtelen MP3 lejátszót küldött

vas máj 3 , 2015
Interneten kínált eladásra mobiltelefont Sz. Krisztián tavaly. A hirdetésére többen is jelentkeztek, heten át is utalták a készülékért kért összeget a gyanúsított bankszámlájára. Miután a sértettek telefon helyett egy működésképtelen mp3 lejátszót kaptak és pénzüket is hiába követelték vissza, feljelentést tettek a rendőrségen. A becsapott vásárlók között egy oroszlányi férfi […]

Friss, ropogós