Az ifjúság nem néz tévét… és mennyire igazuk van

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatása szerint a húszévesnél fiatalabbaknál az internet szinte az egyetlen információforrás, ötödük már egyáltalán nem néz tévét.

A XXI. században született generációnak nagyjából a fele – a teljes internetező népesség harminc-negyven százaléka – számolt be arról, hogy amióta interneten néz filmet vagy hallgat zenét, podcastot, azóta kevesebbet vagy már egyáltalán nem tévézik, rádiózik. A 16 és 19 év közötti internetezők harmada azt mondja, hogy sosem szokott tévézni, a fele sosem rádiózik, tizedük soha nem kezdett el hagyományos módon tévézni, negyedük pedig – vagyis a nem rádiózók fele – még sosem hallgatott hagyományos módon rádióadást. A változás gyors: az akkori legfiatalabbak napi rutinjában öt évvel ezelőtt még holtversenyben volt a tévé és az internet (nyolcvan-kilencven százalék között), és ennek a korcsoportnak a fele naponta hallgatott rádiót, hatoduk nyomtatott sajtó olvasója volt. Az elemzés szerint ötvenéves kor alatt már az internet a leggyakrabban használt napi információforrás vagy legalább holtversenyben van a televízióval. A húsz év alattiak 95 százaléka az internetről értesül a számára fontos dolgokról, a tévé már csak tízből három fiatalnál része a napi rutinnak, a nyomtatott sajtó és a rádió pedig szinte eltűnt (egy-egy százalék). A húsz és harminc év közöttieknél szintén vezet az internet (kilencven százalék körüli arányban), de még több mint nyolcvan százalékuk tévézik, ötödük rádiózik is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jogod van tudni mire készül Brüsszel: újabb 63 magyar település kaphat ingyenes wifi-pontot

szo máj 18 , 2019
Újabb 3400 európai, köztük 63 magyarországi település létesíthet ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU elnevezésű uniós finanszírozási program keretében – jelentette be az Európai Bizottság. A brüsszeli testület kihirdette a második – idén áprilisi – pályázati felhívás eredményét, ebben a körben a több mint tízezer pályázó település közül 3400-at […]
wifi

És még ez is...