Az Európai Unió keményen elítélte az ukrán kormány internetes felületeinek meghackelését

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeAz Európai Unió (EU) elítéli az ukrán kormány és több minisztérium weboldalának meghackelését és minden eszközzel Kijev segítségére siet – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. “Sürgősen összehívtuk az Európai Unió biztonsági és politikai bizottságának nagyköveteit annak megvitatására, hogyan lépjünk fel és milyen technikai segítséget nyújtsunk Ukrajnának” – mondta Borrell. “A támadást nem lehet kinek tulajdonítani, hiszen nincsenek bizonyítékaink, de nem nehéz kitalálni, ki áll mögötte” – fogalmazott a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajna és Oroszország közötti élesen feszült viszonyra utalva. “Pontosan az ilyen jellegű dologtól tartunk, az ilyen hibrid kibertámadásoktól” – szögezte le Ann Linde svéd külügyminiszter. “Meg kell látnunk ki a felelős, és nagyon határozott választ kell adnunk” – tette hozzá. Német kollegája, Annalena Baerbock viszont nem kívánt reagálni. “Még nem tudunk véleményt formálni” – jelentette ki a német diplomácia vezetője, aki a jövő héten tervez látogatást tenni Moszkvában.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) később sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy megkezdték a nyomozást az elkövetők felderítésére. Az előzetes információk szerint az oldalakra történt betörés nyomán személyes adatok nem szivárogtak ki. Az érintett oldalak nagy részét már helyreállították, a többi is hamarosan elérhetővé válik – tette hozzá az SZBU.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Amerikai kérésre őrizetbe vették az orosz REvil hackercsoport tagjait

szo jan 15 , 2022
Amerikai kérésre őrizetbe vette a nagyvállalatok elleni hackertámadásokkal gyanúsított REvil csoport tagjait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az FSZB tájékoztatása szerint sikerült azonosítani a REvil összes tagját, a csoportot és az infrastruktúráját pedig felszámolni. Az őrizetbe vett 14 embertől 426 millió rubelt (csaknem 1,75 milliárd forintot) részben kriptovalutában, valamint […]
FSZB

És még ez is...