Az Európai Parlament támogatja a határozottabb fellépést az online terrorista tartalmak ellen

Megszavazta az online terrorpropaganda hatékonyabb eltávolítását célzó javaslatokat az Európai Parlament (EP) szerdán, ezek értelmében az érintett cégeknek a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezen tartalmakat az internetről.

A strasbourgi plenáris ülésen 308:204 arányban fogadták el a tervezetet, amelynek alapján az előírásokat “rendszerszinten és sorozatosan” megsértő platformoknak súlyos, akár az éves teljes árbevételük négy százalékát elérő pénzbüntetéssel kellene szembenézniük. Sokan bírálták az Európai Bizottság eredeti javaslatát, amiért automatikus felismerési technológiák alkalmazását írta volna elő, ezért ezt kihúzták a szövegből, és törvénytelen tevékenységre utaló jeleket sem kell aktívan keresniük a platformoknak. Ettől függetlenül egyesek szerint még bevezethetik az ilyen szoftverek használatát az érintett vállalatok az esetleges bírságok elkerülése érdekében. A képviselők a kisebb platformok kisegítése céljából úgy határoztak, hogy amennyiben első ízben érkezik eltávolítási végzés egy vállalathoz, akkor az illetékes hatóságnak tájékoztatási céllal legalább 12 órával a tartalom törlésére felszólító végzés kiadása előtt kapcsolatba kell lépniük a vállalattal.

A tervezet a terrorista bűncselekmények elkövetésére való felhívást tartalmazó szövegekre, képekre, hangfelvételekre vagy videókra – vonatkozik, illetve olyan tartalmakra, amelyek robbanóanyagok, lőfegyverek vagy egyéb fegyverek terrorcélú előállítását és felhasználását magyarázzák. Kiemelték: az érzékeny politikai kérdésekben kifejtett, polemikusnak vagy vitathatónak tekinthető álláspontok nem tekinthetők terrorista tartalomnak. “Az online propaganda konkrét terrorcselekményekkel köthető össze, a nemzeti hatóságoknak ezért képesnek kell lenniük a határozott fellépésre” – közölte Daniel Dalton, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció jelentéstevője. Amennyiben az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács is elfogadja az álláspontját, akkor a májusi választás után megindulhatnak az intézményközi tárgyalások a végleges jogszabályról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az ifjúság nem néz tévét... és mennyire igazuk van

szo máj 18 , 2019
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatása szerint a húszévesnél fiatalabbaknál az internet szinte az egyetlen információforrás, ötödük már egyáltalán nem néz tévét. A XXI. században született generációnak nagyjából a fele – a teljes internetező népesség harminc-negyven százaléka – számolt be arról, hogy amióta interneten néz filmet vagy […]
televizio, tévé