Az Európai Bizottság etikai vizsgálatot rendelt el Neelie Kroes ügyében

Neelie Kroes

Az Európai Bizottság etikai vizsgálatot indított Neelie Kroes egykori uniós biztos ügyében, aki kiszivárgott iratok szerint a hivatali ideje alatt is vezető tisztséget töltött be egy bahamai offshore cégben — erősítette meg a brüsszeli testület egyik szóvivője. Alexander Winterstein erről a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján számolt be, újságírói kérdésre válaszolva, további részleteket azonban nem árult el. A botrány azután robbant ki, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként elkönyvelt Bahamai Közösség cégnyilvántartásából, amelyekben mások mellett Kroes volt holland uniós biztos neve is szerepel, aki – mint kiderült – 2000-től 2009-ig igazgató volt a Mint Holdings Ltd nevű cégnél, és ezt nem hozta nyilvánosságra, pedig az Európai Bizottság tagjaként valamennyi érdekeltségéről nyilatkoznia kellett volna.

Kroes 2004-től 2014-ig volt a bizottság tagja, dolgozott versenyjogi biztosként, majd a digitális ügyekért felelős uniós biztosi tisztséget töltötte be. A szabályok értelmében az Európai Bizottság egykori tagjai elveszíthetik a tisztségük betöltése során megszerzett nyugdíjjogosultságaikat, amennyiben nem tartják be az etikai kódex előírásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A digitális átállás akár tízmillió új munkahelyet teremthet Nyugat-Európában

pén okt 7 , 2016
A digitális átállás akár tízmillió új munkahelyet hozhat létre Nyugat-Európában a fejlett gyártási technológiák által teremtett új munkakörök révén — állítja a Roland Berger német stratégiai elemző cég. A Roland Berger elemzésében rámutat: a negyedik ipari forradalom jóval több technológiai kérdésnél, ez paradigmaváltást eredményez majd az ipari vállalatok gyártási stratégiájában, […]
Chaplin - Modern idők

És még ez is...